Отидете към основна версия

57 073 65

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България

  • geely-
  • lynk & co-
  • ли шифу

Към Geely впоследствие ще се присъедини и Lynk & Co

Geely CoolRAY

Блед, Словения. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Китайската автомобилна инвазия обхваща и нашата страна, а новината е, че марката Geely стъпва на българския пазар. Тя ще бъде представяна у нас от словенската компания SEEAG, която държи правата за китайските коли за Словения, Сърбия и Хърватия, а сега вече и за България, Румъния, Гърция и Северна Македония.

Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd., известна като Geely, е китайска мултинационална автомобилна компания, със седалище в Ханджоу. Компанията е частна собственост на китайския предприемач Ли Шуфу. Създадена е през 1986 г. и навлиза в автомобилната индустрия през 1997 г. с дъщерното си дружество Geely Auto.

Geely Auto Group включва марките Geely Auto, Lynk & Co, Proton Holdings, Lotus и Volvo. Ли Шуфу държи и десетпроцентен дял от Daimler. Първоначално продажбите у нас ще стартират с модела Geely CoolRAY, който представлява конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене.

Автомобилът се оборудва с 1.5-литров турбо бензинов двигател с мощност 172 конски сили и представлява компактен кросоувър от горния сегмент на B-клас. Преки конкуренти на този автомобил са модели, като Peugeot 2008, Renault Captur и Skoda Kamiq. Моделът CoolRAY е само с предно предаване. На по-късен етап в България ще се появи и по-голям кросоувър от C-сегмент с 4х4 задвижване.

Продажбите на CoolRAY у нас ще стартират до няколко месеца, преди края на лятото, като в момента се преговаря с български дилъри, които да поемат продажбите към крайни клиенти. Все още не се знае точната цена на CoolRAY в България, но предвид тези в съседните ни държави, може да се ориентираме доста точно.

В съседна Румъния, моделът се продава за 25 990 евро, а в Словения цената му е 27 000 евро. У нас ориентировъчната цена ще е от порядъка на 50 000 лева, като интересното е, че базовото ниво на екипировка е изключително високо, що се отнася до мерки за безопасност, то от Geely ползват ноу-хау директно от Volvo. Екипът ни направи и обстоен тест на новия модел Geely CoolRAY, с който ще ви запознаем съвсем скоро.

Веднага след началото на продажбите на Geely у нас ще започнат да се предлагат и модели на китайско-шведската марка Lynk & Co, които се произвеждат в шведските заводи на Volvo. Стартът за тази марка на родна територия ще е с модела 01. За това, как китаецът Ли Шифу прави своята автомобилна империя, сме ви разказвали подробно, но ако сте го пропуснали, можете да прочетете ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.

Свързани новини