Отидете към основна версия

51 162 74

Вижте как се правят френски коли в Турция

  • oyak-
  • renault-
  • фабрика-
  • автомобили-
  • турция

Бурса, Турция. Наш екип от мястото на събитието

За повечето автомобилни фенове вероятно е любопитно да разберат какво всъщност представлява един истински завод за автомобили или иначе казано производство, което вади готови нови коли от нулата. Една от големите фабрики е разположена в турския град Бурса и в нея се произвеждат френските автомобили Renault. Наш екип посети фабриката Oyak-Renault и сега накратко ще ви запознаем с основните процеси на работата там.

Заводът е сертифициран по стандартите ISO 9001 и ISO 14001 и работи съгласно производствената система Renault (SPR). Според французите именно фабриката Oyak-Renault в Бурса се явява един от лидерите по качество на готовата продукция с марка Renault. Заводът е огромен и работи от 1969 година. Две години по-късно започва производството на Renault 12. Роботизираните поточни линии сега са последна дума на технологията, а още по-интересното е, че от многобройните автомобилни заводи в Турция, единствено там се произвеждат двигатели и скоростни кутии.

Това, което ни впечатли още преди да сме влезли в цеховете, беше информацията, че от конвейерите излиза по един автомобил на всяка минута. В момента в Oyak-Renault се правят четири модела - Megane, Clio, Fluence и Clio Estate. Друг любопитен факт е, че и четирите модела се произвеждат върху една и съща поточна линия, въпреки че са с различни габарити, форми и междуосия и дори се правят върху различни платформи. Изключително високите технологии обаче позволяват това да се случи.

Всичко започва от пресовъчния цех, където огромни преси оформят каросерийните панели. Почти цялата работа там е автоматизирана. Следва монтажно-каросерийното отделение, където става свръзката между отделните детайли. Тя става посредством т.нар. точкови заварки без добавъчен материал. Тези операции се извършват ръчно от висококвалифицирани специалисти. Готовата каросерия влиза в бояджийския цех, където отново роботи нанасят всички видове покрития.

Впоследствие тази поточна линия се свързва с друга, на която се намира вече оборудваното шаси. Двигателите и трансмисиите идват от трети поток, директно от специализираното моторно отделение, където се произвеждат. Тук е мястото да кажем, че моторният отдел на Oyak-Renault произвежда и двигатели за износ. Най-популярният модел, който се прави в Турция, е изключително надеждният и икономичен 1.5-литров дизел с индекс К9К, който в различни версии се монтира на автомобили Renault, Dacia и Nissan. Със същия двигател, но произведен в Испания, се екипира и Mercedes-Benz A-Klasse.

На всеки завършен етап от работата детайлите преминават през качествен контрол, а специалисти от всички цехове (пресовъчен, бояджийски, моторен и този за асемблиране) правят проверка на колата отново, когато е напълно готова. Така най-кратко може да се опише и онагледи процесът, който завършва с напълно готов автомобил. Освен тази дейност в Oyak-Renault разполагат с огромен логистичен център, като и с т.нар. R&D Center за научноизследователската и развойна дейност. Годишният капацитет на турския завод на Renault е 360 000 автомобила и 450 000 двигателя. 80% от тях са предназначени за износ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини