Отидете към основна версия

759 7

Канцлерът Шолц смята, че германските производители на автомобили не трябва да се страхуват от конкуренцията с Китай

  • германия-
  • китай-
  • електромобили

"Германските производители на автомобили не трябва да се страхуват от конкуренцията на китайските електрически автомобили, тъй като индустрията многократно е побеждавала чуждестранните конкуренти в миналото."

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц каза това на церемонията по откриването на първия завод за рециклиране на батерии на Mercedes-Benz, построен в югозападна Германия, съобщава Reuters.

"Някои казват, че Китай може да направи много по-добри коли с електрически двигатели от нас. Но германските компании не трябва да се страхуват от тази конкуренция, тъй като индустрията ни вече издържа на силната конкуренция от Южна Корея и Япония в миналото", каза Шолц.

Той добави, че Германия не подкрепя повишаването на митата на Европейския съюз върху произведените в Китай електрически автомобили и продължава да се противопоставя на подобен ход. „Аз съм против митата, които ни вредят “, каза канцлерът.

Според него ЕС трябва да прилага такива мерки там, където дъмпингът и субсидиите действително поставят европейските производители в неравностойно положение, например в стоманодобивната индустрия, а не по отношение на електрическите автомобили.

Европейската комисия планира да наложи високи мита върху електрическите автомобили, произведени в Китай, с аргумента, че производителите на автомобили в Китай получават големи държавни субсидии и поради това могат да имат много по-ниски цени за колите си от техните европейски конкуренти.

Пекин отрича това и заплашва с ответни мерки, докато германските производители на автомобили, които правят около една трета от печалбите си в Китай, изразиха загриженост и призоваха за нови преговори.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини