22 Октомври, 2024 16:56 570 7

Канцлерът Шолц смята, че германските производители на автомобили не трябва да се страхуват от конкуренцията с Китай

  • германия-
  • китай-
  • електромобили
Канцлерът Шолц смята, че германските производители на автомобили не трябва да се страхуват от конкуренцията с Китай - 1

"Германските производители на автомобили не трябва да се страхуват от конкуренцията на китайските електрически автомобили, тъй като индустрията многократно е побеждавала чуждестранните конкуренти в миналото."

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц каза това на церемонията по откриването на първия завод за рециклиране на батерии на Mercedes-Benz, построен в югозападна Германия, съобщава Reuters.

"Някои казват, че Китай може да направи много по-добри коли с електрически двигатели от нас. Но германските компании не трябва да се страхуват от тази конкуренция, тъй като индустрията ни вече издържа на силната конкуренция от Южна Корея и Япония в миналото", каза Шолц.

Той добави, че Германия не подкрепя повишаването на митата на Европейския съюз върху произведените в Китай електрически автомобили и продължава да се противопоставя на подобен ход. „Аз съм против митата, които ни вредят “, каза канцлерът.

Според него ЕС трябва да прилага такива мерки там, където дъмпингът и субсидиите действително поставят европейските производители в неравностойно положение, например в стоманодобивната индустрия, а не по отношение на електрическите автомобили.

Европейската комисия планира да наложи високи мита върху електрическите автомобили, произведени в Китай, с аргумента, че производителите на автомобили в Китай получават големи държавни субсидии и поради това могат да имат много по-ниски цени за колите си от техните европейски конкуренти.

Пекин отрича това и заплашва с ответни мерки, докато германските производители на автомобили, които правят около една трета от печалбите си в Китай, изразиха загриженост и призоваха за нови преговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо да се страхуват?!

    6 0 Отговор
    Цяла Европа ги субсидира!
  • 2 Факт

    6 2 Отговор
    Дизела умре с него и немския автопром

    Коментиран от #6

  • 3 Е,те от кво да съ страуват,

    5 1 Отговор
    кат в скоро време ша рухнат и ша отидат у историята,а китайците просто ще си ги изкупят и немския автопром ша загине,а китайския ще царува.
  • 4 ДрайвингПлежър

    8 0 Отговор
    Единствения шанс не само за швабите, но за целия прогнил съюз, тъй като автомобилостроенето е основен двигател на европейската икономика е махане на всички безумни ограничения за ДВГ! С електро не може да се конкурирате! При около 3 пъти по-висока цена на енергията в полудяла Европа просто няма как да се случи каквото и да е производство!
    Не случайно шефа на Сименс каза: Инвестирането в Европа е безсмислено!
    Ако добавим и хилядите рестрикции въведени от десетките безумни евро-директиви - ЗА ЕВРОПА НЯМА ШАНС! освен ако не се събуди и не направи крачка назад!
  • 5 Последния Софиянец

    6 0 Отговор
    Тръмп каза че чака да фалират БМВ и Мерцедес и ще пренесат заводите в САЩ.
  • 6 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Дизеловият 6- ЦИЛИДРОВ Двигател на БМВ-то ми който според Световните Специалисти е НАЙ-ДОБРИЯТ дизел на Всички времена е на 200 хил. км и ТЕПЪРВА навлиза в Силата си.Ти обаче ползвайки Активно Демокрацията в БГ се изцепваш че "Дизелът умре".Лошо няма да имаш мнение,но ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО да го развяваш като Непрани долни гащи?Между другото Немското Автомобилостроене действително няма защо да се страхува от Китайските Самоделки,щото ОСНОВНИЯТ му приход идва НЕ от продажбата на нови автомобили,а от производството на РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ за вече продадените.
  • 7 Kaлпазанин

    4 0 Отговор
    Канцлерът е кукла на конци ,и нормалните германци скоро ще ми оскубят голата тиква ,магарето затова си мечтаело за живот в Германия ,щото ги правели политици