Отидете към основна версия

1 154 0

КФН казва какво е положението във фондовете

  • евро-
  • кфн-
  • фондове

Бюджетната комисия в парламента ще изслуша доклад на Комисията по финансов надзор за контрола й на частните пенсионни фондове.

Това се налага, след като законови промени предвиждат осигурените сами да избират дали да внасят пари за старини в частен фонд или цялата вноска да бъде плащана в Националния осигурителен институт.

Шефът на комисията Стоян Мавродиев е категоричен, че надзорът над тези дружества е изключително сериозен. Само през 2014 година те са били проверявани около 7400 пъти. Наложените глоби са за 200 хиляди лева.

Санкциите са най-вече за нарушения на режима за сделки със свързани лица. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди дни, че сред тези дружества има „гнили ябълки” и предложи минимална гарантирана доходност от тях, която да е съобразена с инфлацията.

След изслушването депутатите ще си направят извод има ли сериозни проблеми, които да изискват смяна на ръководството на Комисията по финансов надзор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Горанов не бил притеснен за фондовете

    КФН защитава тезата, че нейната дейност е адекватна, аз нямам повод за притеснения по отношение на универсалните и професионалните пенсионни фондов ...
    29.01.2015
    1 556
    0