Отидете към основна версия

7 589 12

200 000 лв. глоби за Uber у нас

  • uber-
  • глоби-
  • 200 000-
  • кзк

Двете фирми, които предлагат услугата са с общо 4 глоби по 50 000

4 глоби на обща стойност 200 хиляди лева са наложени на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози Uber.

Това съобщи пред БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. Той обясни, че според КЗК услугата Uber е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на този пазар.

„От една страна, ги глобяваме с по 50 000 лв. защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут. И освен това, тъй като имаме това правомощие по закон, налагаме още два пъти по 50 000 лева за това, че отказаха да ни сътрудничат и не успяхме да получим поисканата от нас информация за двете компании. Оттук на сетне, спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения”, посочи Гаврилов.

Санкциите са на холандските дружества Юбер Б.В. и РазиерОпърейшънс Б.В., уточниха от КЗК в съобщение до медиите.

Производството е образувано служебно с решение на Комисията във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата „UberX“ на територията на гр. София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’КейСупертранс” АД срещу„Юбер България” ЕООД, отново във връзка с услугата UberX.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини