Last news in Fakti

6 Юли, 2015 09:49 7 528 12

200 000 лв. глоби за Uber у нас

  • uber-
  • глоби-
  • 200 000-
  • кзк

Двете фирми, които предлагат услугата са с общо 4 глоби по 50 000

4 глоби на обща стойност 200 хиляди лева са наложени на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози Uber.

Това съобщи пред БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. Той обясни, че според КЗК услугата Uber е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на този пазар.

„От една страна, ги глобяваме с по 50 000 лв. защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут. И освен това, тъй като имаме това правомощие по закон, налагаме още два пъти по 50 000 лева за това, че отказаха да ни сътрудничат и не успяхме да получим поисканата от нас информация за двете компании. Оттук на сетне, спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения”, посочи Гаврилов.

Санкциите са на холандските дружества Юбер Б.В. и РазиерОпърейшънс Б.В., уточниха от КЗК в съобщение до медиите.

Производството е образувано служебно с решение на Комисията във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата „UberX“ на територията на гр. София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’КейСупертранс” АД срещу„Юбер България” ЕООД, отново във връзка с услугата UberX.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    3 2 Отговор
    A така!

    Тия си въобразяват, че ще се правят на таксиджии и няма да плащат данъци, осигуровки и тн.

    Справедливо!
  • 2 до Киро бакшиша

    4 2 Отговор
    Не злобей бе.
  • 3 Долу Бакшишите

    3 1 Отговор
    Мръсни отвътре, климатик само за украса, без касова бележка и почти никога нямат дребни. Неуместни въпроси "какво работиш? ааа.." и подобни. Кисели, дреме ми колко е лизинг на VW Caddy. Поради това - винаги с кола, транспорт или Uber. Въпрос: случайно ли е.;]
  • 4 asd

    4 0 Отговор
    защо не глобят копърките, дето не издават касови, помпат ти сметката до неузнаваемост ?
  • 5 ubersofiax

    2 0 Отговор
    Аз и жена ми ги ползваме вече доста пъти и сме много доволни - приятни, интелигентни шофьори, хубави коли и по-изгодни от такситата. А всеки регистрирал се с промо код ubersofiax получава първото пътуване безплатно.
  • 6 Някой

    0 3 Отговор
    Кире бе мойто момче,кое такси в София е изрядно??? Ползвал ли си uber за да комнтираш?? Гледай си училището,че ще изкараш слаба оценка и да няма бой после...
    Не разбра ли,че клиентите избират на какво такси да се качат...
  • 7 аз

    3 0 Отговор
    Бакшишите пикат ГАЗ сега заради Uber и правят какво ли не ,за да ги разкарат
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Нямаи да ползвам някаква фирмичка като тая, която основна цел е да мами държавата и да не си плаща данъците!

    Една от причините, да сме на това дередже, е, че разни индивиди се радват на тези, които им бъркат в джоба, вместо никой да не им стъпи в колите!

    Неплащайки данъци те индиректно ви взимат от парите за здраве, за пенсии или нещо друго, а пък глупаците им се радват!

    Няма такива мазохисти!

    И тия, същите, дето се радват на незаконната фирмичка, после дружно обясняват, как държавата им е виновна (не че не е), а те, горките, са някакви жертви!

    Браво на държавата, в този случай си е свършила работата!
  • 9 Бакшишите Долу

    0 0 Отговор
    Кире,

    Дреме ми за Юбер. Пак казвам, дори за под 500км месечно търкалям и поддържам кола. Ако не - ползвам метро или пеш. Някога не беше така и съм сигурен, че не съм единствен.

    Ако ползвахте климатиците и имахте малко по-гостоприемно отношение нещата щяха да бъдат различни. Нямам проблем да си плащам таксито, дори да плащах двойно. Но услугата да е читава. Съвет: наблегнете на това.

    Колите следва да са чисти не само отвън, климатиците да функционират или поне ръчките на задните прозорци да не са изтръгнати. Не Юбер Ви вземат хляба, повечето шофират за кеф, затова всичко е изрядно. На такси в София - едно на 1000 сигурно е толкова приветливо. Без значение година и пробег.

    Коментиран от #10

  • 10 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бакшишите Долу":

    Абе, кво ми говориш, все едно съм бакшиш, бе?!
    Хаха, ти нещо избръмча, а?

    Дреме ми за бакшишите, ползвам такси само да ида до летището, иначе си карам колата, а като пия - жената кара.

    Даже скоро, като пуснат метрото и до вкъщи, изобщо няма да ги ползвам.

    Не става въпрос тука за климатици, а за принципни неща!
    Не може някой да краде от парите ни, чрез неплащане на данъци и това да е толерирано!

    Разбираш ли за какво ти говоря?
  • 11 Бакшишите Долу

    0 0 Отговор
    Кире,

    А да ти се е налагало някога да понабереш малко от плодовете за плащани данъци, например за възрастни близки с по-сериозни проблеми. С голям стаж и уж високи пенсии. Колко струва трансплантация на става по здравна каса, знаеш ли. Колко струва ден в специализирано заведение / хоспис и колко се покрива от данъците ти.

    Близо съм до метро, а бакшиши не ползвам поне от две години с няколко изключения. Услугата е под всякаква критика. Алтернатива е необходима поне за момента, според мен. И "Грийн Такси" вече станаха хитри. Тогава какво.

    Няколко неочаквани проверки и десетки таксиджии ще заминат от стоянките в квартала. Защо ли няма такива.

    Бих се чувствал по-сигурно в поддържана и чиста кола, вместо в нова Сийд, чиито шофьор оживено обсъждаше по телефон коя и къде е най-евтината спирачна течност. Като не са Юбер, ще са други, този монопол трябва да бъде прекратен. Не може кьораво и сакато с последния трошляк да вози хора.

    Коментиран от #12

  • 12 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бакшишите Долу":

    Ако си плащат данъците - не Юбер, Мюбер ако искат да се казват и да работят - нямам нищо против.

    Дотогава - глоба и шут в г..а.