Отидете към основна версия

2 087 8

Оман с иск към България заради фалита на КТБ

  • оман-
  • ктб

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман има намерение да заведе арбитражно дело срещу България заради срива на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на пожелал анонимност източни.

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман притежаваше 30 на сто от фалиралата през миналата година четвърта по големина финансова институция в България (КТБ).

Пазарната стойност на дела на Оманския фонд Оман възлизаше на около 170 млн. лева през юни миналата година, преди БНБ да поеме контрола в КТБ, хвърляйки балканската страна в най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия ХХ в..

Искът на фонда ще се опира на балансовата стойност на банката, която вероятно ще се различава значително от пазарната стойност.

Оманският фонд вече е предприел подготвителни стъпки за завеждане на арбитражно дело срещу България в базирания във Вашингтон "Международен център за уреждане на инвестиционни спорове", който е част от Световната банка.

До това положение се е стигнало след като спорещите страни са се опитвали да постигнат споразумение в продължение на три месеца, но без успех, като последната среща е била през проведена в София и тя не е дала резултат.

Финансовото министерство на България и Фондът на Оман са отказали коментар пред Ройтерс.

Консорциум от инвеститори, включително фондът на Оман, предложи оздравяване на фалиралата банка през октомври 2014 г., но месец по-късно БНБ лиши кредитната институция от нейния лиценз.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини