23 Юли, 2015 15:33 2 077 8

Оман с иск към България заради фалита на КТБ

  • оман-
  • ктб

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман има намерение да заведе арбитражно дело срещу България заради срива на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на пожелал анонимност източни.

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман притежаваше 30 на сто от фалиралата през миналата година четвърта по големина финансова институция в България (КТБ).

Пазарната стойност на дела на Оманския фонд Оман възлизаше на около 170 млн. лева през юни миналата година, преди БНБ да поеме контрола в КТБ, хвърляйки балканската страна в най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия ХХ в..

Искът на фонда ще се опира на балансовата стойност на банката, която вероятно ще се различава значително от пазарната стойност.

Оманският фонд вече е предприел подготвителни стъпки за завеждане на арбитражно дело срещу България в базирания във Вашингтон "Международен център за уреждане на инвестиционни спорове", който е част от Световната банка.

До това положение се е стигнало след като спорещите страни са се опитвали да постигнат споразумение в продължение на три месеца, но без успех, като последната среща е била през проведена в София и тя не е дала резултат.

Финансовото министерство на България и Фондът на Оман са отказали коментар пред Ройтерс.

Консорциум от инвеститори, включително фондът на Оман, предложи оздравяване на фалиралата банка през октомври 2014 г., но месец по-късно БНБ лиши кредитната институция от нейния лиценз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичолина

    0 0 Отговор
    А някой няма ли да се намеси и да натисна за екстрадацията на Цв.Василев?
  • 2 ддд

    0 0 Отговор
    Само ти ли не разбра че Ц.Василев е най малко виновен.

    Коментиран от #4

  • 3 Дай го тук

    0 0 Отговор
    Е, много ясно. Всеки си търси парите. И народът няма да се откаже току-така от 4 млрд, а не е и правилно.
  • 4 Грани

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ддд":

    Това обаче не означава, че е невинен.
  • 5 Паунова

    0 0 Отговор
    Извинявайте, ама това не е новина, а поредна партида сплашващи публикации обслужващи Цветан Василев. Това, че от Оман уж щели да ни съдят се върти още от миналата година. Реално те нямат как да съдят България, а могат да съдят единствено хората, които са управлявали парите им и КТБ, а това е Цветан Василев. Той беше официалния им техен представител в управлението на банката. Много добре знаят, че дори и да заведат искове те ще паднат, защото нямат правна стойност. Никоя държава не е длъжна да спасява частни банки и да възстановява изгубени зле управлявани инвестиции, какъвто е случаят тук.

    Коментиран от #7

  • 6 Мартин

    0 0 Отговор
    Това не е ли доста стара новина? И миналото лято плашеха със съд, но досега няма заведено нито едно дело срещу България! Няма и да заведат, защото ще загубат! Интересно обаче дали Паунова по-долу не е права! Дали Цветан Василев вече не плаща и на този сайт за да пишат в негова защита?!?
  • 7 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Паунова":

    Никоя държава не носи отговорност за действията на частните търговски дружества, каквото е банката, но дали ще стане дума за това или ще се тръгне в посока защо е отнет лиценза? Защото ще трябва да се доказва, че банката е била в тежко състояние и без ликвидност отпреди да се намесят синдиците и одиторите, а стана ясно, че именно ударът чрез медиите и съда върху банката всъщност бе причината за обезценката на активите.

    Цветан Василев и съветниците му никак не са глупави хора. Източвали са банката, ползвали са я за закупуване на дялове и акции от търговски дружества с цел придобиване на контрол върху дружествата, макар това да е забранено от Търговския закон. Раздавали са средства безконтролно. Но банката нямаше да фалира, ако не бе оповестяването на данните за злоупотреби и невъзвращаемостта на кредитите.

    Разбира се, оповестяването на данните е задължение на БНБ, така че не БНБ трябва да се вини за фалита на КТБ, но е спорен въпроса как точно ще погледнат на един арбитраж.
  • 8 Вуйчо Ваньо

    0 0 Отговор
    Стари песни на нов глас. Както Бай Кор каза дъжавата няма как да носи отговорност за частно търговско дружество. Притеснително е обаче, че не гонят Всилев директно. Все пак той е бил в основата на сделката с оманците и е изцяло отговорен за фалита на КТБ. Въпреки че не знам колко е точно да се говори за фалит при финансова пирамида.