Отидете към основна версия

7 797 5

Без блъсканица на откриването на ИКЕА

  • ikea-
  • икея
fakti.bg

Спокойно протече откриването на мебелния магазин ИКЕА на Околовръстния път в София, въпреки очакванията за голям наплив от посетители и задръствания в района.

На мястото през целия ден беше осигурено засилено полицейско присъствие и допълнителни спирки на пет линии на градския транспорт, които преминават в района.

За първия час след отварянето, което стана 20 минути по-рано от предвиденото, магазинът бе посетен от 1800 души.

Очакванията на компанията са за 20 000 посетители през първия ден.

Клоуни и хора на кокили посрещаха нетърпеливите клиенти и им раздаваха балони.

Според първите посетители на ИКЕА хората все още се въздържат да разгледат магазина, защото днес е работен ден и вероятно интересът ще бъде по-голям през почивните дни.

На официалната церемония дойде финансовият министър Симеон Дянков, който заедно с посланика на Швеция у нас Хелена Пилас-Алин направи традиционното за скандинавските народи „рязане на дънер" пред магазина.

Преди тази церемония Знеполският епископ Йоан освети сградата.

"Тази инвестиция, която е 60 милиона eвро, е особено значима, защото беше направена в период, в който европейските икономики бяха в криза. Да се направи подобна инвестиция наистина показва решителност", заяви Дянков.

В речта си вицепремиерът не пропусна да похвали и кюфтенцата в ресторанта на магазина.

Стойностите в българския каталог на ИКЕА са максимални и са валидни за една година до август 2012 г., уточниха наскоро от дружеството.

Председателят на „Активни потребители" Богомил Николов коментира за „Дарик“, че откриването протича спокойно, защото 20 септември е работен ден, а и големите струпвания на хора обикновено са при магазините за хранителни стоки.

„Хората се струпват при откриване на нови вериги в очакване на промоции, евтини продукти, нещо, което ще важи в първите два-три дни или само в първия ден и затова бързат да се възползват. Мисля, че това е нормално, човешко, случвало се е и в други държави. Мисля, че в първите почивни дни много хора ще дойдат, най-вече от любопитство. Оттам нататък вече потребителят е цар - нека да избира", каза той.

Според Николов през последната година се наблюдава тенденция, в която българските потребители вече се възползват от правото си да връщат стоки в даден период от време само защото са размислили, без значение дали стоката е дефектна или няма никакъв проблем.

По случай откриването на ИКЕА до края на седмицата музикални групи ще пеят и свирят на живо.

На площ от 29 000 кв. метра в магазина посетителите ще могат да избират измежду 7500 различни продукта за дома и 55 готови решения за обзавеждане.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Новото име на McDonald's е Дядя Ваня

    Дядя Ваня. Това е руската версия на McDonald's. IKEA вече е IDEA на руския пазар. Патентното ведомство на Русия буквално е залято с молби за патен ...
    29.03.2022
    6 870
    87
  • Русия съди световна верига

    Руското подразделение на IKEA е дадено на съд от властите в страната, заради неплатени мита. Един от най-големите търговци на мебели в света е обвинен ...
    25.06.2021
    3 981
    5
  • Върнете тези продукти в магазина

    Мебелната верига IKEA реши да изтегли от търговската мрежа съдовете за сервиране HEROISK & TALRIKA. Причината е по-висок риск от счупване на чинии ...
    18.05.2021
    5 664
    4
  • IKEA намалява въглеродния си отпечатък за първи път

    Въглеродните емисии в цялата верига на създаването на стойност на IKEA паднаха за пръв път миналата година, заяви днес собственикът на марката Inter I ...
    27.02.2020
    1 446
    2
  • Мебелен гигант купува вятърни централи

    Компанията майка на IKEA – Іngkа Grоuр, подписа договор за придобиването на 80% от седем румънски вятърни централи. Отсрещната страна по сделкат ...
    13.09.2019
    3 837
    2