Отидете към основна версия

2 315 33

България е сред петте най-добри икономики през 2015 г.

  • росен плевнелиев-
  • българия-
  • петте-
  • добри-
  • икономики

Това е така заради експорта, заяви Плевнелиев

Снимка :БТА

България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това каза Росен Плевнелиев, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Изпращаме една напрегната и динамична година за света. Преминаваме през период на световни турболенции. Рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема", заяви президентът.

България остана стабилна, въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални цели, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна, посочи президентът.

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, миналата година записахме и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете - постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната", обясни Плевнелиев, като отчете ролята на правителство и на министър-председателя Бойко Борисов за това отговорно отношение и постигнат успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период.

"България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта. Единият основен двигател на българския експорт е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни Плевнелиев.

Президентът добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.

"Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", посочи още Росен Плевнелиев.

"До 2020 г. ЕК планира да инвестира в региона 50 млрд. евро по линия на структурните и кохезионни фондове за държавите-членки в региона. Извън това има още 12 програми на обща стойност над 1,2 млрд. евро и са, за да подобрим регионалната свързаност и бизнес средата и ще ни отведат по-напред, ако ги управляваме качествено и коректно, съзнавайки, че само заедно регионът на Югоизточна Европа е интересен за световните инвеститори, може да бъде конкурентноспособен и може да привлече повече инвестиции", заяви още президентът, като подчерта, че за целта българската външна политика също играе своята роля.

"Извън всичко обаче има много проблеми - бизнес средата в България и в региона може да бъде и много по-добра. Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между отговорния бизнес и сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости и задкулисие", заяви Плевнелиев.

По думите му са необходими неотложни реформи не само в България, но и в региона.

"Те навсякъде са едни и същи - въведете работеща система на правораздаване, електронни услуги, пълна прозрачност в обществените поръчки, антикурупционно законодателство в България. Проблемът е един и същ, решенията също - реформи", каза президентът.

"Да дадем път на правилата и демократичните институции или на връзките, на таланта и на отговорното предприемачество или на задкулисието. Реформите са на дневен ред. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи и без работеща съдебна система няма да се повиши качеството на живот, няма да има и инвестиции", смята президентът като заяви, че реформата в българското правораздаване трябва да се ускори.

"Не бива да крием проблемите си, трябва да ускорим реформите си, но те трябва да бъдат плод на устойчив консенсус между гражданското общество и политиката. Трябва да действаме така в България - устойчиво и реформаторски. Балканите са един нов развиващ се пазар", добави Росен Плевнелиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини