Last news in Fakti

19 Януари, 2016 10:16 2 310 33

България е сред петте най-добри икономики през 2015 г.

  • росен плевнелиев-
  • българия-
  • петте-
  • добри-
  • икономики

Това е така заради експорта, заяви Плевнелиев

България е сред петте най-добри икономики през 2015 г. - 1
Снимка :БТА

България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това каза Росен Плевнелиев, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Изпращаме една напрегната и динамична година за света. Преминаваме през период на световни турболенции. Рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема", заяви президентът.

България остана стабилна, въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят на тежко противопоставяне между глобални и регионални цели, конвенционални и хибридни войни, замразени конфликти, провалени държави, терористични атаки, природни бедствия и невиждана миграционна вълна, посочи президентът.

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, миналата година записахме и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете - постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната", обясни Плевнелиев, като отчете ролята на правителство и на министър-председателя Бойко Борисов за това отговорно отношение и постигнат успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период.

"България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта. Единият основен двигател на българския експорт е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти. Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни Плевнелиев.

Президентът добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.

"Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", посочи още Росен Плевнелиев.

"До 2020 г. ЕК планира да инвестира в региона 50 млрд. евро по линия на структурните и кохезионни фондове за държавите-членки в региона. Извън това има още 12 програми на обща стойност над 1,2 млрд. евро и са, за да подобрим регионалната свързаност и бизнес средата и ще ни отведат по-напред, ако ги управляваме качествено и коректно, съзнавайки, че само заедно регионът на Югоизточна Европа е интересен за световните инвеститори, може да бъде конкурентноспособен и може да привлече повече инвестиции", заяви още президентът, като подчерта, че за целта българската външна политика също играе своята роля.

"Извън всичко обаче има много проблеми - бизнес средата в България и в региона може да бъде и много по-добра. Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между отговорния бизнес и сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости и задкулисие", заяви Плевнелиев.

По думите му са необходими неотложни реформи не само в България, но и в региона.

"Те навсякъде са едни и същи - въведете работеща система на правораздаване, електронни услуги, пълна прозрачност в обществените поръчки, антикурупционно законодателство в България. Проблемът е един и същ, решенията също - реформи", каза президентът.

"Да дадем път на правилата и демократичните институции или на връзките, на таланта и на отговорното предприемачество или на задкулисието. Реформите са на дневен ред. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи и без работеща съдебна система няма да се повиши качеството на живот, няма да има и инвестиции", смята президентът като заяви, че реформата в българското правораздаване трябва да се ускори.

"Не бива да крием проблемите си, трябва да ускорим реформите си, но те трябва да бъдат плод на устойчив консенсус между гражданското общество и политиката. Трябва да действаме така в България - устойчиво и реформаторски. Балканите са един нов развиващ се пазар", добави Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    4 1 Отговор
    Този комик не спира да ме учудва.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 999

    2 4 Отговор
    Нагъл лъжееееееец.
  • 4 Мото

    5 2 Отговор
    Глупасти!
  • 5 Мото

    5 1 Отговор
    Енджи,

    Разсмя ме рано сутрин = балгодаря!
  • 6 Веско

    4 1 Отговор
    хахахахахаха :)
  • 7 Десислава Димитрова

    3 2 Отговор
    вярно е ,но тренда трябва да се запази и да се направят наи-важните реформи ,а именно тези в системата на правораздаването,а тук процеса зацикли и тва ни отличава от румънците ,които издърпаха много пред нас.това трябва да бъде взето предвид още повече ,че процеса е умишлено блокиран от борисов и компанията и е време плевнелиев да направи своя избор,дали ще бъде президент на народа на българия или пак ще разчита на твърдия електорат на герб.
    друг е въпроса че герб може да го подменят в последния момент и заедно с пеевски да си изберат нов такъв,по-послушен и по-ортодоксален към обстановката в страната и пак ще си бъдем кочинката на европа с прескачащи се мутри и платени тролчета .президента за сега е единствения политик на българия с властови позиции който ясно заявява и се бори за европейската визия на българия,дано не се уплаши !

    Коментиран от #24

  • 8 555

    5 1 Отговор
    Магарето на Борисов надмина стопанина си по плещене на простотии...
  • 9 тошибиян

    4 1 Отговор
    България е сред петте най-добри икономики през 2015 г.

    по контрабандни канали и пе4алба на фараоните ли ? и тиквата бог отец
  • 10 Интересно

    3 0 Отговор
    Много интересна смесица от не осъзнаване на причините за хала на България, премълчани факти и откровени лъжи! Този човечец е срам за България! А освен че е срам е и много опасен! Той е първо съучастник на ликвидирането на страната от една страна, а от друга му е абсолютно невъзможно да изпълнява ролята на какъвто и да било коректив на Бойковото "управление". Честито българи! Пак си изберете някоя несрета или в краен случай мутра да ви "управлява"!
  • 11 jp power

    4 1 Отговор
    Тия вече почнаха да ни се подиграват в лицето, нямат срам от народа. Скоро, на 19.02.2016г. е годишнина от обесването на Левски, що не си спретнем една Балканска революция???Или те нас или ние тях, то не се издържа вечеее...
  • 12 ДС

    2 0 Отговор
    Президента сигурно има в предвид китайската икономика.
  • 13 милионерче

    2 0 Отговор
    Какво има за чудене? Чехълчето говори за ТЯХНАТА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
    Оная другата България, в която живее той и всичките други дерибеи. Тяхната "икономика" върви на добре - данъци, акцизи, такси, каквото дойде и от където може.
    Радва се човека, че му върви бизнеса, кво толкова. ;)
    Вие какво искате да ви каже " Тая година направихме пара, доволни сме"
  • 14 милионерче

    2 0 Отговор
    Какво има за чудене? Чехълчето говори за ТЯХНАТА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!
    Оная другата България, в която живее той и всичките други дерибеи. Тяхната "икономика" върви на добре - данъци, акцизи, такси, каквото дойде и от където може.
    Радва се човека, че му върви бизнеса, кво толкова. ;)
    Вие какво искате да ви каже " Тая година направихме пара, доволни сме"
  • 15 Сульо

    1 1 Отговор
    Браво! За съжаление 90 % от обикновените българи са много прости - нито знаят как се работи, нито имат идея как се прави бизнес. Политиците създават нелоши условия, но няма кой да се възползва. Хората се мръщят и питат ББ кога ще дойде да им изрине снега.

    Коментиран от #16

  • 16 adolf

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сульо":

    Сульо и пульо взе да се изказват за политика и икономика. Явно си от тия '''умните българи', които купуват коли за по 150к, а не плащат заплати с месеци. Ей от такива уруди се управлява България, въпроса е до кога. Колелото на историята се върти.
  • 17 Ник

    2 0 Отговор
    Днес да не е 1 април?
  • 18 909

    2 2 Отговор
    Тоя плевнелиев пак е сънувал някой филм !Смешник !
  • 19 звездата

    2 0 Отговор
    "Икономиката се преструктурира" .... в СИК, ВИС, ТИМ ........ДС, ЦК на БКП, комсомола, дори и пионерчетата намазаха по някой кредит, за семки и бонбонки.

    Реално България НЯМА икономика, но Другаря комсомолец във всичко вижда икономика, дори в пръстените на Юпитер, това също е българска икономика. :)
  • 20 Димитър

    1 0 Отговор
    "България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г" .... Тоя съвсем е изрещял!
  • 21 Ал

    1 0 Отговор
    Мен ко ма грей?
  • 22 Прагматик

    1 0 Отговор
    Резултатът от политиката на министър Лукарски е налице още след първата година!
  • 23 киро

    2 0 Отговор
    За коя България говори тоя хаймана за Северна или Южна ! Май за Южна ! В Севера нема 1 магистрала кат ората , да не говорим за заплати и икономика , по-скоро за икономия и мизерия !
  • 24 Бай ти Танас

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Хайде научи се да пишеш грамотно, чак после изказвай "компетентното" си мнение, колко е велик тоя герберски президента! Как може "България" с малка буква да пишеш, освен всичките ти други правописни грешки, ти на колко си?!?

    Коментиран от #29, #31

  • 25 гост 1

    0 1 Отговор
    Ами то хубаво но, когато ни свършят дървата в гората... тогава какво правиме ??? !!!
  • 26 некойси

    1 0 Отговор
    Какъв експорт какви 5 лв?
    Ние отдавна нямаме производство и единственото което изнасяме са млади хора и семейства с еднопосочен билет.
    Някой да събуди това малко симпатично човече.
  • 27 dhcp

    0 0 Отговор
    Тоо кът го вида и първата дума която ми идва на езика е ОВЧО! Чак почва да ми се драйва от тия
  • 28 ПАКО

    0 0 Отговор
    Прав е човека. Ние на истина сме петата иконмика в света ....БРОЕНО ОТЗАД НАГОРЕ...
  • 29 Деигослага Надупеси

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай ти Танас":

    Не се връзвайте на Десислава,това е един ТРОЛ!
  • 30 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Росене, Плевнелиев, само на теб ли няма кой да ти изпише хапчета, бре момче! Защо стана президент, виж какъв добър хуморист си...
  • 31 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай ти Танас":

    мнението ми е компетентно ,а ти нямаш такова или поне не видях в поста ти.пиша само с малки букви поради технически причини ,но не смятам че като пишеш българия с главна буква си голям патриот.президента ни е успял човек по всички правила на съврененния свят и трябва да се уважава това което е постигнал ,особено от дилетанти като теб и компанията .както казах той е единствения политик с ясно изразена визия за българия и мястото и в европа ако може да се сетиш за други такива може да споделиш.
  • 32 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ТАЗИ БЕЗГЛАСНА БУКВА КОГА ЩЕ СИ ХОДИ
    КУКЛА НА КОНЦИ
  • 33 ыыыыы

    0 0 Отговор
    "България е сред петте най-добри икономики през 2015 г."
    ****
    Прости му Боже, той не знае какво говори!