Отидете към основна версия

1 518 4

„Газпром“ разговаря с ЕК за антимонополното разследване

  • газпром-
  • газ-
  • ек-
  • ес-
  • монопол

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония

Снимка: АП/БТА

Вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев ще разговаря с европейския комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер относно разследването за монополното положение на руската компания на газовия пазар на Стария континент, съобщава в. „Уолстрийт джърнъл“.

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром“ за потенциално нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз (ЕС).

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. За да избегне глоба от до $15 млрд., руската компания търси извънсъдебно споразумение с Брюксел, докато тече процедурата по предявяването и възразяването на обвиненията срещу „Газпром“.

ЕК посочи три възможни антиконкурентни практики на Газпром. Едната е препятстване от руската компания на свободните доставки на газ през териториите на страните - членки. Другата е, че може да се опитва да пречи на диверсификацията на доставките в Европа. И не на последно място „Газпром“ може да определя несправедливи цени на синьото гориво, обвързвайки го с цената на петрола.

Руският газов монополист на 28 септември 2015 г. изпрати писмен отговор до ЕК по повдигнатите по-горе обвинения. В документа той не се признава за виновен по посочените пунктове. През минали декември се състоя две срещи на експертно ниво.

Разследването не изненадва, след представители на европейския антимонополен орган извърши редица обиски в офиси на руската компания на Стария континент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини