Отидете към основна версия

1 903 1

МВФ: Еврозоната да мисли за орязване на дълга на Гърция

  • мвф-
  • гърция-
  • дълг-
  • облекчаване
Снимка: АП/БТА

Еврозоната трябва да се подготви и да започне преговори за намаляване на дълга на Гърция, разкрива в. „Файненшъл таймс“. По този начин балканската страна ще получи глътка свеж въздух на фона на безпрецедентната за последния половин век бежанска вълна.

За това се настоява в писмо до финансовите министри от Еврозоната президентът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Тя нееднозначно отбелязва, че ако не се пристъпи към облекчаването на дълга на Гърция, то участието на МВФ в третата спасителна програма ще бъде поставено под въпрос, уточнява Блумбърг.

Според третата спасителна програма в размер на 86 млрд. евро, която беше договорена през миналото лято, Гърция трябва да постигне първичен бюджетен излишък до 2018-а година, равняващ се на 3,5% от БВП на страната. Европейската комисия смята, че бюджетен излишък от 3% би бил достатъчен, но МВФ настоява за излишък от 4,5%, или за фискални икономии за около 8 млрд. евро.

На този етап Гърция не се нуждае от ново спешно финансиране до месец юли, когато предстои падеж на гръцки облигации за 3,5 млрд. евро, притежавани от ЕЦБ. Но трябва да се има предвид, че в скоро време може да се увеличи спешната нужда от свежо финансиране, тъй като страната е изправена пред нарастваща миграционна криза, която може да натежи върху нейния бюджет и да постави под допълнителен натиск правителството на Ципрас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини