Last news in Fakti

26 Април, 2016 18:39 1 024 2

Два ферибота с мигранти отпътуваха от Гърция за Турция

  • гърция-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • споразумение

ВКБООН няма достъп до лагера Къркларели, където бежанците от Гърция се изпращат

Два ферибота с мигранти отпътуваха от Гърция за Турция - 1
Снимка АП/БТА

Два ферибота с общо 18 мигранти на борда са отплавали от Гърция за Турция днес, а говорител на гръцкото правителство обяви, че Атина прави всичко възможно да обработи данните на завърналите се по сделката на ЕС с Турция за спиране на бежанската вълна към Европа, пише Ройтерс.

Малко над 340 души са били върнати в Турция от 4 април до сега, след подписването на споразумението през март.

Във вторник, 13 души са депортирани от остров Лесбос към турския град Дикили, а петима са превозени от Хиос до Чешме, съобщиха от полицията. Повечето от тях са афганистанци, но никой от тях не е поискал убежище в Гърция, заяви правителствен служител.

Върховният комисар на ООН за бежанците и правозащитни групи поставят под въпрос законността и морала на споразумението. Те изразяват притеснението си дали Турция е „безопасна“ страна за върнатите. В момента ВКБООН няма достъп до лагера Къркларели, където бежанците от Гърция се изпращат.

От Европейскат комисия обявиха днес, че са получили официално уверение от Турция, че страната ще осигури достъп до процедурите за искане на убежище на всички върнати обратно от 28-членния блок – ключов елемент от сделката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яяя

    1 0 Отговор
    Така е Турция не е безопасна държава,но милиарди хора живеят в такива опасни държави,трябва ли те всички да се преселят в ЕВРОПА?
  • 2 Наско

    1 0 Отговор
    Какви са тия 2 ферибота с 18 емигранти? Това да не е някаква грешка? Тия орки идват по 20 на гумена лодка.Ако така ги извозват и 100 години няма да им стигнат.
Новини по държави: