Отидете към основна версия

1 858 7

Изнасяме оръжие за над 640 млн. евро

  • оръжие-
  • изнасяме-
  • 640 млн. евро-
  • специална продукция

Над 50% е ръстът на износа на специална продукция през 2015 година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров на пресконференция за откриване на XII международно изложение на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, Антитероризъм и Сигурност“.

„Преприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн.евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ“, допълни заместник-министърът.

На пресконференцията по-рано днес заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов посочи, че в международното изложение „Хемус – 2016 г.“ участват 63 фирми и организации, от които 41 български и 22 чуждестранни. „За първи път участват изложители от Китай и Япония, което разширява значително  обхвата на изложбата“, отбеляза той.

„Намаляването на регулаторните механизми в отбранителната индустрия и облекчаването на административната тежест за бизнеса е приоритет в работата на Министерство на икономиката. Чрез постоянен диалог с организациите и фирмите от този бранш се стремим да подобряваме бизнес средата и да създаваме благоприятни условия за развитие на сектора”, подчерта заместник-министър Петров. Той поясни, че с цел намаляване на административната тежест, с последните изменения на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба, е въведена промяна на срока на валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външно-търговска дейност от 3 на 5 години, като е редуциран и броят на изискуемите документи. В заключение ресорният зам.-министър заяви, че българската отбранителна промишленост в момента е в подем и припомни за скорошното откриване на два нови цеха във ВМЗ „Сопот“.

По-късно заместник-министър Любен Петров присъства на официалното откриване на изложението и разговаря с представители на български фирми от военно-промишления комплекс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини