Last news in Fakti

25 Май, 2016 15:53 1 842 7

Изнасяме оръжие за над 640 млн. евро

  • оръжие-
  • изнасяме-
  • 640 млн. евро-
  • специална продукция
Изнасяме оръжие за над 640 млн. евро - 1

Над 50% е ръстът на износа на специална продукция през 2015 година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров на пресконференция за откриване на XII международно изложение на отбранителна техника „Хемус 2016 - Отбрана, Антитероризъм и Сигурност“.

„Преприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн.евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ“, допълни заместник-министърът.

На пресконференцията по-рано днес заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов посочи, че в международното изложение „Хемус – 2016 г.“ участват 63 фирми и организации, от които 41 български и 22 чуждестранни. „За първи път участват изложители от Китай и Япония, което разширява значително  обхвата на изложбата“, отбеляза той.

„Намаляването на регулаторните механизми в отбранителната индустрия и облекчаването на административната тежест за бизнеса е приоритет в работата на Министерство на икономиката. Чрез постоянен диалог с организациите и фирмите от този бранш се стремим да подобряваме бизнес средата и да създаваме благоприятни условия за развитие на сектора”, подчерта заместник-министър Петров. Той поясни, че с цел намаляване на административната тежест, с последните изменения на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия и технологии с двойна употреба, е въведена промяна на срока на валидност на лицензите и регистрациите за извършване на външно-търговска дейност от 3 на 5 години, като е редуциран и броят на изискуемите документи. В заключение ресорният зам.-министър заяви, че българската отбранителна промишленост в момента е в подем и припомни за скорошното откриване на два нови цеха във ВМЗ „Сопот“.

По-късно заместник-министър Любен Петров присъства на официалното откриване на изложението и разговаря с представители на български фирми от военно-промишления комплекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    1 1 Отговор
    Изнасяме ,а парите ги немаааа.Държавата бедна.Гепиме здраво за касичката на ГРОБ.
  • 2 декомунизация

    2 1 Отговор
    Браво. Много добър подем за българската индустирия. Новата чисто българска картечница, която улучва цел на разстояние до 2 км и изстрелва 720 куршума в минута ще завладее световните пазари!

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "декомунизация":

    Имай си малко хал-хабер от оръжия ,това да не е снайпер ,то и за най-модерните високо-точни оръжия 2км е пределно разстояние .Иначе е добре,че се връщаме отново там където някога сме били и сме правили по 1 300 000 000 долара.
  • 4 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "декомунизация":

    Коя,коя картечница каза?
  • 5 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "декомунизация":

    Хахаха, казваш чисто българска и хич не е копие на "ПК". Ти бил ли си войник веселяко?
  • 6 бай Петко

    2 0 Отговор
    Изнасяте...? И кво ме грее това? Ако искам да си купя лека картечница и да си направя аларма в двора, щото от "слепи" следователи и заспали непукисти прокурори колко пъти ми крадоа къщата "братски" тумби, за мен един среден ще покаже закона ви тук? И кво ме грее, че изнасяте? това нормална държава ли е - изнася си оръжието навън да прави пари, а населението и прецакано от мафиоти, политици, битови бандити и закони? Ако ще всичкото да изнесете не ми дреме - и без това нищо не печеля от това. Еволюирах вече - бех ГЛЮПАК цели десетки години, но като видях, че тук нема оправия и на закони и на манталитет, вече съм реалист. Ако ще и последните 2 самолети да изнесете, аз нищо не печеля. И като изнасяте, паричките закърпиха ли бюджето или се поразпределят както преди? Ами изнасяйте! Те джихадистите купуват, именно от търговци. Те пък правят пачки. После бабички по селата пищят, а властта си затваря ушите и очите. Бих казал накратко - ненормална цивилизация, но не искам да обобщавам за всичко и всички. Но общо взето, тоя свят е сбъркан поне от 20 000 години преди Христа. то се и вижда по реалността. Честито!
  • 7 раптор

    0 0 Отговор
    Това е хубава новина, но не разбрах, за какъв срок става дума? На годишна база ли? По принцип ли?