Отидете към основна версия

3 882 2

Кой купува американския петрол

  • петрол-
  • износ-
  • сащ-
  • ембарго

След отмяната на 40-годишната забрана за износ на петрол от САЩ, американският нефт пое към 17 държави по целия свят. За първото полугодие на 2016 г. са експортирани над 87 млн. барела. Най-големият потребител е Канада, който е получил 53.5 млн. барела. Изненадващо е второто място – островната държава Кюрасао (бивша колония на Кралство Холандия, разположена в южната част на Карибско море, близо до Венецуал). Там са били изнесени 8.68 млн. барела петрол. Третата позиция е за Холандия с внесени от САЩ 6 млн. барела.

През тази година още много държави могат да се опитат да купят американски петрол, прогнозират анализатори, цитирани от агенция Bloomberg. Сред тях вероятно ще са Индия, Южна Корея и Германия, които са едни от основните вносители на суровината в световен мащаб. Между впрочем досега никоя от въпросните три страни не е купувала петрол от САЩ, след свалянето на ембаргото през декември 2015 г.

Указът за отмяна е подписан от Барак Обама, но самият той е бил против. В законопроектът, с който се отменя забраната обаче е записано, че при две условия ветото може отново да бъде наложено за срок от една година, а именно: въвеждане на извънредно положение в САЩ или решение на администрацията, в случай, че се стигне до дефицит на суровината или растящата цена на петрола застрашава националната сигурност на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гореща есен за петрола?

    Гореща есен очаква петрола. Цените на черното злато скочиха, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на съвместна рабо ...
    07.09.2016
    20 593
    10