Last news in Fakti

7 Септември, 2016 07:44 20 585 10

Гореща есен за петрола?

  • петрол-
  • нефт-
  • криза-
  • цени-
  • опек

В началото на годината цената на петрола падна до най-ниското си ниво от почти 13 години насам заради свръхпроизводство

Гореща есен за петрола? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гореща есен очаква петрола. Цените на черното злато скочиха, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на съвместна работна група, която да работи за стабилизиране на пазара на черно злато.
Би Би Си писа, че двете страни фактически са договорили замразяване на добива с цел повишаване на цените.
Това е възможно, защото Русия и Саудитска Арабия са най-големите производители на петрол в света, припомня АП.
Съобщението за споразумението между двете страни беше постигнато в рамките на срещата на върха на Г-20 в Китай от енергийните министри на двете страни.
Руският енергиен министър Александър Новак определи сделката като историческа между страна - членка на ОПЕК и държава извън организацията, каквато е Русия.
Част от анализаторите свързват ръста с оптимизма, предизвикан от месечния отчет на ОПЕК. През последните няколко месеца цените на петрола устойчиво растяха, след като претърпяха най-голямата ценова криза за последните 13 години, коментира Блумбърг.
В началото на годината цените на суровината се въртяха около $28  за барел, а на 26 май цената скочи над психологическата бариера от $50 за барел.
Преговорите  за  евентуално  споразумение между  ОПЕК  и  нечленки  на  ОПЕК  да  се замрази добива се провалиха през април, когато Саудитска Арабия настоя Иран да се присъедини  към  споразумението.  Тогава Иран  се поколеба,  вместо  да  заяви  твърдо,  че  ще повиши  мощността    на  добива,  докато достигне  нивата на  добив от  преди санкциите, наложени от Запада. Замразяването на добива е инструмент за повишаване цените на енергията по време на продължителни кризи.

Идеята е, че ако всички  производители  се  съгласят  да ограничат своя добив на текущите си нива, когато цените се покачват, никой няма да се мести да улови пазарен дял за сметка на другите. Изпълнение на плана до момента е почти  невъзможно.
Договорката между Русия и Саудитска Арабия обаче е сериозен анонс за гореща есен на петролния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си там

    1 0 Отговор
    точно затова при нас винаги е най-скъпо,но както и да е като няма кой да им каже нищо
  • 2 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Ураааа цените на петрола се вдигат, голям кеф нема що.....една шепа хора ще станат още по богати за сметка на милиони хорица.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1 час срам и съм на село

    0 0 Отговор
    Нали всички ще си купите хибриди и ще накарате ушанките да сеят компири, а чаршафите да си копаят землянки в пясъка! Е аз съм беден и си карам колелото ама то на село не ми и трябва повече...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    пределно ясно е - лукойл източва свежи пари от джоба ни и години наред не плаща данъци към хазната, щото работи на загуба
  • 7 УшанкоМихайлов

    0 0 Отговор
    Надежди говежди
    Петрола и днес падаи си стой твърдо под 50долара
    За нещастие на ушанковците и подопечните им журналистчета
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Марешки се разраства и доста крадци от бензиновия картел ще проплачат.
  • 9 Селянина с Колелото

    0 0 Отговор
    _)_
  • 10 Даниел

    0 0 Отговор
    Картел!