Отидете към основна версия

2 226 7

До дни подписват „Турски поток”

  • турски поток-
  • договор-
  • подписване

На заседание на междуправителствената руско-турска комисия по търговско-икономическо сътрудничество, която ще се проведе между 10 и 12 октомври в Истанбул, може да бъде подписан договора за строителството на „Турски поток”. Това каза в интервю за турското издание Hürriyet, руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Проектът на междуправителствения договор е готов. До приемането на решението остават няколко доуточняващи въпроса, по които руската страна активно преговаря с турските си колеги. Има шанс договорът да бъде подписан”, казва Новак.

Според него, реализирането на проектите „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” е най-бързия път за нормализиране на отношенията между Москва и Анкара. „Ако искаме по-мащабни търговско-икономически отношения между двете страни, то най-краткият път за реализирането са именно тези два проекта”, уточни Новак.

Първият етап от изграждането на „Турски поток” включва полагането на два от четирите тръбопровода. По единия ще се доставят 15.75 млрд. куб. метра газ годишно за нуждите на Турция, а по другата – същото количество газ за Европа.

Както за „Турски поток”, така и за АЕЦ „Аккую” е създадена специална работна руско-турска работна група. „За започването на строителството на АЕЦ-а първо трябва да получим разрешение. Плановете са първият реактор да бъде въведен в експлоатация 7 години след началото на строителството. Инвестицията е на стойност 20 млрд. USD, като 35%-40% се осигуряват от турски компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини