9 Октомври, 2016 13:43 2 195 7

До дни подписват „Турски поток”

  • турски поток-
  • договор-
  • подписване

На заседание на междуправителствената руско-турска комисия по търговско-икономическо сътрудничество, която ще се проведе между 10 и 12 октомври в Истанбул, може да бъде подписан договора за строителството на „Турски поток”. Това каза в интервю за турското издание Hürriyet, руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Проектът на междуправителствения договор е готов. До приемането на решението остават няколко доуточняващи въпроса, по които руската страна активно преговаря с турските си колеги. Има шанс договорът да бъде подписан”, казва Новак.

Според него, реализирането на проектите „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” е най-бързия път за нормализиране на отношенията между Москва и Анкара. „Ако искаме по-мащабни търговско-икономически отношения между двете страни, то най-краткият път за реализирането са именно тези два проекта”, уточни Новак.

Първият етап от изграждането на „Турски поток” включва полагането на два от четирите тръбопровода. По единия ще се доставят 15.75 млрд. куб. метра газ годишно за нуждите на Турция, а по другата – същото количество газ за Европа.

Както за „Турски поток”, така и за АЕЦ „Аккую” е създадена специална работна руско-турска работна група. „За започването на строителството на АЕЦ-а първо трябва да получим разрешение. Плановете са първият реактор да бъде въведен в експлоатация 7 години след началото на строителството. Инвестицията е на стойност 20 млрд. USD, като 35%-40% се осигуряват от турски компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Дааа, това е един от най големите успехи и заслуги на боко тиквата. България остана отново встрани от бизнеса. И това само за да се задържи на власт едно тъпоумно същество.

    Коментиран от #2

  • 2 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Е Бай хой нали щяха да "хвърчат шалвари"до "падат чалми".... не помна всичките глупости които пишеше а то какво стана ?

    Я виж как се прегърнаха Путин и Ердогана па се целунаха и там какво сса си правили те си знаят !

    Коментиран от #3

  • 3 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "стратокастър":

    Що ве ,Стокатъре,нали Русия нарушаваше турското въздушно пространство и кво стана,само след шест месеца Ердоганя отиде да целува краката на Путин. ;)
  • 4 бббббб

    0 0 Отговор
    Понеже всички са знаещи ,а други пък са крадливи политици предаващи националните интереси ,народа щего д.ха!На турчолята не им пука какво говорят нашите медии и САЩ за Руските АЕЦ технологии и дали газовите проекти пречат на някой друг в региона.Те си гледат националния интерес и бъдещите печалби. Всички, около нас строят АЕЦ ,само ние се правим на послушковци и плюем тази технология и отричаме нейното преимущество като цена и доходост от продажби на енергия в чужбина.После ще си построим и ние централата ,с тая разлика ,че няма на кой да продаваме,тъй като всимки ще си имат свои централи и ще са независими от нашите тъпи политически игри.
  • 5 Българин

    0 0 Отговор
    Това което се очертава в бъдеще няма да е никак хубаво, едно гълъбче ми каза че България за жалост на нас ще омаловажи до такава степен че що купуваме ток от Турция, що ли щото искат големите лидери да е така, а нашите баши бозуци в центъра на София въобще не им пука те пак ще си взимат премиите от всичко внос, а и ние обикновените колкото и да лаем не хапем, както се казва раззелия и владее, черни на бели, религиозни, расисти, кажете ми тук къде е обществото което прави "съединението прави силата"
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Я да видим сега откъде точно ще дойдат парите за построяването на тръбата, като Рашка пари няма, а газът е по-евтин отвсякога и няма никакъв шанс с тези цени да се изплати газопровода?

    ХАХА, пак хранилка за тролове с ушанки, на тях не са им необходими цифри и логика, лозунгите са достатъчни!

    Коментиран от #7

  • 7 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    От парите ни за АЕЦ"Белене"!