Отидете към основна версия

1 488 0

EК и ЕП: Без трудови ограничения за българи и румънци

  • труд-
  • пазар на труда-
  • страсбург-
  • българи-
  • румънци-
  • ес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия и евродепутатите  се обявиха за отпадане на ограниченията за работниците от България и Румъния от края на 2011 г. Преди това евродепутатът Илиана Иванова и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов направиха публично изслушване в Европейския парламент в Брюксел относно мобилността на българските и румънските работници в ЕС, съобщават от МТСП.

Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) участва активно в дискусиите. Тя определи съществуващите ограничения като икономически необосновани. "Преди няколко дни организирахме публично изслушване в ЕП по темата за свободното движение на работници в рамките на единния европейски пазар. Изводът е един - няма ясни доказателства и причини, които да подкрепят ограниченията за български работници."

Иванова подчерта, че в края на тази година изтича вторият преходен период за ограниченията за български и румънски граждани. Тя се обърна към еврокомисаря Ласло Андор, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, с думите" "Искам да помоля комисар Андор и Европейската комисия да бъдат стриктни и обективни при анализа на доказателствата за страните, които искат да продължат да налагат ограничения за български граждани. Разчитаме именно на вас да пазите и гарантирате една от основните европейски ценности - свободното движение на работна ръка в рамките на Съюза."

От своя страна Ласло Андор подчерта, че свободата на движение на работна ръка спомага за икономическия растеж. "Комисията прави оценка на правилата за равнопоставеност при мобилността на работниците. ЕК ще продължи да следи разпоредбите и тяхното изпълнение в тези държави-членки, които продължават да налагат ограничения до пазара на труд." Еврокомисарят допълни, че страните, които решат да продължат да прилагат ограничения за български и румънски работници, ще трябва да направят ясна обосновка  и да представят ясни доказателства пред ЕК за причините за това решение.

Днес Европейският парламент гласува незаконодателен доклад, относно насърчаване на мобилността на работниците и служителите в ЕС.   В него евродепутатите подчертават, че мобилността  на работната сила в рамките на Европейския съюз е от съществено значение за икономическото възстановяване и за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“. Те настояват държавите-членки, които продължават да  налагат ограничения на пазара на труда по отношение на български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г.

Докладът разглежда правните аспекти и опростяването на административните правила, връзките с други политики и предлага мерки за насърчаване на свободното движение на работници в рамките на единния пазар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини