Last news in Fakti

21 Септември, 2011 20:56 2 682 0

Стоичков до ЕП: Стига ограничения за българските работници

  • христо стоичков-
  • европейски парламент-
  • пазар на труда
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Футболистът от „Златното поколение” на родния футбол, Христо Стоичков отново прати публично писмо за актуален проблем. Този пък Камата се обръща към Европейския парламент и настоява за равенство на трудовия пазар за българи и румънци. Стоичков застава зад каузата на евродепутата Илиана Иванова (ГЕРБ-ЕНП), която работи именно за премахване на трудовите ограничения за български и румънски работници в рамките на ЕС.

„Казвам се Христо Стоичков и съм български футболист. В продължение на години играх във футболен клуб Барселона, успях да спечеля награди като Златната топка и Златната обувка. Допускането на играчи от източноевропейски държави да се състезават във Франция, Германия, Испания, Италия, Великобритания и останалите западноевропейски държави допринесе значително за развитието на футбола в страната – домакин”, започва писмото си Стоичков, след което припомня, че повечето страни-членки наложиха ограничения върху пазарите си на труда за българи и румънци след присъединяването ни в ЕС.

„В края на 2011 г. изтича вторият тригодишен период на ограниченията, но той може да бъде продължен при определени условия за още две години”, пише Стоичков.

И изтъква: „Убеден съм, че работниците от новите държави-членки биха могли ефективно да допринесат за икономическия растеж в приемащите държави-членки, точно както аз и моите колеги подобрихме качеството на европейския футбол”.

Като прави паралел със свободните футболни трансфери в рамките на ЕС, стига до заключението: „Това неминуемо доведе до важни предимства и положителен ефект върху европейския футбол. Считам, че по подобен начин, както е и в спорта, свободното право на избор на гражданите къде да работят, ще има положителен ефект върху потенциала и растежа на единния европейски пазар”, обобщава футболистът.

В писмото се посочва и постигнатото до момента от Илиана Иванова, както и позицията на Европейската комисия, че "защитава пълното прилагане на четирите свободи, включително свободното движение на работници в рамките на ЕС” и „препоръчва на тези държави-членки, които продължават да поддържат ограничения до достъпа на пазара на труда, да преразгледат позицията”. „Доклад на ЕП на тема: "Влиянието на свободното движение на работници в контекста на разширяването на ЕС" заключава, че отварянето на трудовите пазари след разширяването е довело до повече положителни ефекти и е допринесло за икономическия растеж в приемащата страна, както и в ЕС като цяло”, аргументира се футболната легенда.

„Европейската интеграция има нужда от подкрепата и разбирането на всички страни - членки и преразглеждането на тези ограничения ще подобри имиджа на ЕС като Съюз от суверенни държави, основан на взаимното сътрудничество, солидарност и равнопоставеност. Както е и във футбола, всички ние сме играчи от един отбор и трябва да работим заедно, за да успеем да превърнем Европа в един по-добър и силен Съюз”, допълва още Стоичков.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА