Отидете към основна версия

7 610 11

Въвеждането на еврото – предимствата са повече от недостатъците

  • евро-
  • валута-
  • въвеждане-
  • горанов-
  • енчев

Опасението на повечето страни, които са въвели еврото като официална разплащателна единица, че цените на стоките ще скочат, не са се оправдали. Що се отнася конкретно до България, то предимствата за страната ни от въвеждането на единната валута са повече от недостатъците е мнението на министъра на финансите Владислав Горанов. Мнението си той даде по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимият депутат Велизар Енчев, относно „негативните последици от въвеждането на еврото като национална валута, без да се европеизира политиката на доходите”.

Друго доказателство, че няма проблем от въвеждането на еврото като официална парична единица е, че през първата година от въвеждането инфлацията е била минимална – 0.2-0.3 процентни пункта. Друго предимство регистрирано в западните държави е, че след първата година се наблюдава и ръст в заплатите, а в резултат на по-строгите правила се засилват финансовата стабилност и доверието във финансовата система.

Що се касае до България, то държавата ще плаща по-ниска вноска, тъй като БВП е под 75% от средния за ЕС. Корекция по вноската ще има след 12 години. Друг плюс е, че БНБ няма да е задължена да поддържа големи резерви с цел гарантиране на валутния курс, колкото са в момента, а въпросните средства ще могат да се ползват в местната икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини