Отидете към основна версия

12 798 59

Откриха нефт в Черно море

  • нефт-
  • открит-
  • черно море

Находището се намира в блок "Хан Аспарух"

Френската компания Total е открила запаси от нефт в Черно море, съобщи Offshore Engineer.

Нефтът е открит в блок „Хан Аспарух“, като това става ясно от днешния доклад на компанията. Това е първи кладенец на такава дълбочина в българския участък на Черно море.

Откритието е направено по време на сондажи с кораба Noble Globetrotter II. Те са продължили 4 месеца. В доклада се посочва, че това откритие „предоставя нови сценарии за развитие“. Това опровергава и твърденията за липса на находища в региона. 

Новината беше потвърдена от вицепремиера Томислав Дончев по време на на заседанието на Тристранния съвет.

„Надявам се по този начин заседанията ни да бъдат по-комфортни", така вицепремиерът откри днешното заседание на тристранката, на което се обсъжда Бюджет 2017.

В Черно море са открити залежи на нефт, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на Тристранния съвет. Дончев не даде повече подробности за важната информацията, която огласи.

От представителството на компанията в България посочиха още, че продължава анализът на данните. Френското дружество не се ангажира и с прогноза за възможното количество на нефтените залежи. За природен газ нищо не се посочва, но това не означава, че няма такъв. Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

“Тотал Е&П България”, в която "Тотал" държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.

Тази година беше направено първото дълбоководно сондиране на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф. Работата по сондажа приключи през август. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух". Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година.

 



 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини