Отидете към основна версия

2 985 2

В Полша тръгва национализация на банки

  • полша-
  • национализация-
  • банки-
  • пекао-
  • pekao bank

Полският застраховател PZU обяви, че заедно с Полския фонд за развитие (Polski Fundusz Rozwoju (PFR)) са постигнали сделка заедно да купят 32,8% дял на италианската UniCredit в банка „Пекао“ (Pekao bank), съобщава Националното радио на Полша.

PZU и Полският фонд за развитие ще платят 10,6 млрд. злоти ($2,58млрд, €2,39 млрд.).

Анализатори припомнят, че 40-процентовият дял на „УниКредит” в банка „Пекао” се оценява на над 13 млрд. полски злоти (около €3 млрд.). Италианската компания вече продаде през юли 10% от акциите си в банката срещу €749 млн.

Банката „Пекао“ е втората по големина финансова институция в страната. Сделката е част от опитите на консервативното полско правителство на „Право и справедливост“ да си върне контрола над банките в страната, които са собственост на чуждестранни компании.

PZU наскоро закупи местните банкови активи на GE Capitol, а правителството окуражава застрахователя да продължи да разширява бизнеса си.

Завръщането на полския национален капитал в акционерната структура на банка „Пекао“ ще допринесе до укрепване на стабилността на банковия сектор и оттам на полската икономика, заяви вицепремиерът и министър на финансите и развитието Матеуш Моравецки.

Консервативното правителство на Право и справедливост призова по-голяма част от банките в страната да станат полска собственост. За целта делът на местните кредитни учреждения трябва да се повиши до 70% в сравнение със сегашните 40 на сто.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Масови протести в Полша

    Хиляди поляци излязоха на протест във Варшава през тази нощ, съобщи „Радио Полша“. Те протестираха срещу настоящото правителство в стра ...
    14.12.2016
    1 926
    0