Last news in Fakti

8 Декември, 2016 14:35 2 981 2

В Полша тръгва национализация на банки

  • полша-
  • национализация-
  • банки-
  • пекао-
  • pekao bank
В Полша тръгва национализация на банки - 1

Полският застраховател PZU обяви, че заедно с Полския фонд за развитие (Polski Fundusz Rozwoju (PFR)) са постигнали сделка заедно да купят 32,8% дял на италианската UniCredit в банка „Пекао“ (Pekao bank), съобщава Националното радио на Полша.

PZU и Полският фонд за развитие ще платят 10,6 млрд. злоти ($2,58млрд, €2,39 млрд.).

Анализатори припомнят, че 40-процентовият дял на „УниКредит” в банка „Пекао” се оценява на над 13 млрд. полски злоти (около €3 млрд.). Италианската компания вече продаде през юли 10% от акциите си в банката срещу €749 млн.

Банката „Пекао“ е втората по големина финансова институция в страната. Сделката е част от опитите на консервативното полско правителство на „Право и справедливост“ да си върне контрола над банките в страната, които са собственост на чуждестранни компании.

PZU наскоро закупи местните банкови активи на GE Capitol, а правителството окуражава застрахователя да продължи да разширява бизнеса си.

Завръщането на полския национален капитал в акционерната структура на банка „Пекао“ ще допринесе до укрепване на стабилността на банковия сектор и оттам на полската икономика, заяви вицепремиерът и министър на финансите и развитието Матеуш Моравецки.

Консервативното правителство на Право и справедливост призова по-голяма част от банките в страната да станат полска собственост. За целта делът на местните кредитни учреждения трябва да се повиши до 70% в сравнение със сегашните 40 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ката

    4 0 Отговор
    А у нас кога?
  • 2 Леман брадърс

    2 2 Отговор
    Национализацията на банките не е добър показател за полската икономика. Щом са предприели тази крайна мярка, значи има много лоши кредити и банковата система е застрашена. Истината е, че мафията се е разпространила в цяла Европа, а в България си има и държава. Методите на действие по цял свят са едни и същи. В Америка видяхме какво стана. Раздават се кредити до безкрай, комисионни и високи заплати на банковите служители. Печалбата от лихвите се усвоява на момента и след като нямат достатъчно пари да изплатят депозитите на гражданите се намесва държавата. Тоест всички граждани изплащат кредитите на кредните милионери. Този филм в БГ го гледахме няколко пъти това не може дастане без участието на политиците.