Отидете към основна версия

17 528 18

Цената на свинското се срина

  • прасе-
  • свинско-
  • цена

Живо прасенце за левче килото

Две седмици преди Коледа цената на свинското не само не скача, а буквално се срива, ядосва се айтоският животновъд Тодор Вълков. Доскоро минавали търговци от Несебър, Равда и Бургас и предлагали по левче за килограм живо тегло, съобщава агенция "Фар". От началото на декември обаче не се намерил нито един търговец, който да предложи цена, по-висока от 80 ст. за кило свинско. "Вчера седнах в едно кафене - лев и десет стотинки ми взеха за чаша "три в едно". А те искат прясно свинско месо да им продавам по 80 ст. От близо 60 години гледам животни - такава цена не е имало", разказва 85-годишният айтозлия. Миналата година по това време "с голям зор" успял да продаде стоката си за по 2 лв./кг, а сега и за левче нямало мераклии.

В момента Вълков отглежда 21 прасета, четири крави, пет овце и едно магаре в двор от 10 дка. И за поредна година се чуди какво да прави с прасетата, защото разходите пак далеч надвишавали ползата от тях. "За два дни изяждат 30 кг зимница на цена 12.50 лв. Добре, че има корени, едно-друго, иначе ще ми излязат още по-скъпо", коси се животновъдът.

Най-добрата му сделка през тази година е продажбата на 14 прасета със средно тегло 27-28 кг за по 28 лв. "парчето". Нищо, че е на 85, от месеци публикува обяви в интернет, но кандидати да вдигнат цената така и не се намерили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини