Отидете към основна версия

11 965 6

До 4% наказателна лихва за граждани

  • лихва-
  • банки

Наказателната лихва за просрочени задължения на граждани няма да превишава основния лихвен процент на БНБ плюс 4%. Това ще стане, ако парламентът гласува окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, които са предложени от депутати от Реформаторския блок, коментира в. „Стандарт”.

Гласуването на текстовете на второ четене е включено в дневния ред на парламента за тази седмица. Предложението на депутатите, което е подкрепено и от парламентарната комисия по правни въпроси, предвижда наказателната лихва за просрочени задължения на фирми, да бъде до основния лихвен процент на БНБ плюс 8%. В момента законната лихва за просрочия е в размер на ОЛП в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10%.

В ЕС законната лихва за забава е не повече от 8% над основната лихва на съответната държава или на Европейската централна банка, става ясно от мотивите на депутатите към проекта. Освен това в много страни има различна лихва за гражданите и за бизнеса.

Например по-ниска законна лихва за забава на граждани има в Австрия (4%), Германия (5% + ОЛП на страната), Литва (5%) и Латвия (6%). У нас надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена преди повече от 20 години при различна обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и висок основен лихвен процент на БНБ, гласят мотивите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини