Отидете към основна версия

12 Април, 2017 13:15, обновена 12 Април, 2017 13:15 4 944 9

Булгартабак пред фалит? Продадоха „Виктори“

  • булгартабак-
  • цигари-
  • виктори

Бритиш Американ Табако придобива водещи марки от „Булгартабак“

Бритиш Американ Табако (БАТ) придоби водещите марки на „Булгартабак“ Victory, Eva Slim и GD. Това става ясно от съобщение на БАТ.

Стойността на сделката е над €100 млн. БАТ отбелязва, че това е най-голямата инвестиция на компанията в България за тази година.

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

Придобиването ще даде възможност на БАТ да се разрасне още повече на пазар, на който оперира успешно вече 25 години. Сделката ще предостави на БАТ водещ пазарен дял от 40%, нарастващ от сегашните 12%. Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион.

През последните години БАТ придоби тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа.

В същото време все по-ясно става, че „Булгартабак“ се е запътил към фалит. Продуктите на тютюневия холдинг като Victory, Eva Slim и GD се продават в над 25 страни и на 3 континента.

След тяхната продажба не е ясно какво ще генерира приходи. През последните две години компанията непрекъснато съкращава производствени мощности и работници.Основната фабрика в Благоевград също е застрашена от фалит и 3000 работници могат да останат на улицата като техните 400 колеги от София БТ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини