Last news in Fakti

20 Април, 2016 11:29 1 455 0

КНСБ: Напрежение има и в благоевградската фабрика на "Булгартабак"

  • булгартабак-
  • благоевград-
  • фабрика
КНСБ: Напрежение има и в благоевградската фабрика на "Булгартабак" - 1

За четири години работещите в „Благоевград-БТ“ са намалели почти два пъти, каза пред БНР областният лидер на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов при старта на безплатните юридически консултации в рамките на кампанията “ВЪЗстани за правата си“.

Десетки са получените сигнали за нарушени трудови, социални и синдикални права на работещите. Най-много са те в сферата на образованието. Хората се оплакват от полагане на извънреден труд, който не се заплаща, невъзможност за ползване на платения годишен отпуск, недобри условия на труд и дискриминационно отношение при ползване на отпуск при временна нетрудоспособност. В Благоевградска област все по-често под заплаха е и правото на работниците да се сдружават в синдикални организации, каза Емануил Манолов. Той посочи, че се използват всякакви механизми, за да не се позволи на работниците и служителите да направят синдикално сдружение.

Засега в регионалната централа на КНСБ няма сигнали от благоевградската фабрика на "Булгартабак", но напрежение има, призна Манолов.

Няма как да не сме разтревожени от това, което се случи със софийското предприятие. Не трябва да забравяме, че благоевградската фабрика е един от основните играчи на икономическия пазар. Преди четири години там са работели 1024, в момента работят 585 човека, посочи Манолов.

Година и половина след шестмесечните протести в завода за столове "Пиринска мура" в Банско заради съкращаване на част от персонала, тези дни са били освободени и последните 130 работника. Според Манолов предприятието ще се мести в Троян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА