Отидете към основна версия

4 300 5

Българи купуват ЧЕЗ?

  • чез-
  • българи-
  • ток-
  • инвестиции

Чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес в България. Интерес имат български инвеститори, съобщи Ройтерс.

През януари ЧЕЗ обявиха, че проучват пазарния интерес към дейностите си у нас, включително към електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, което осигурява ток над 2 милиона домакинства в Западна България.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ посочи, че сред българските инвеститори, проявили интерес към активите на компанията, е и ТЕЦ във Варна, две мощности за възобновяема енергия и търговец на електроенергия.

В същото време обаче Цирани изтъкна, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба.

ЧЕЗ притежава 67% от дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД.

Няма ангажимент в управленската програма България да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ, каквато информация се появи. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова обясни: Дали българската държава трябва да изкупи ЧЕЗ, такава информация аз нямам и това не се вписва и в програмата на политическа партия ГЕРБ в част “Енергетика“. В програмата, която с нашите партньори от “Обединени патриоти“ успяхме да постигнем, подобен ангажимент не се съдържа, каза бившият енергиен министър.

От 2005 г. ЧЕЗ е на българския пазар. Чрез приватизация тя успя да купи електроразпределителните мрежи в Западна България.

В момента компанията се грижи за снабдяването с ток на 2 млн. души. ЧЕЗ притежава електроразпределително предприятие (ЕРП), фирма за доставка на електроенергия на дребно и е търговец на едро. Освен това компанията е собственик на въглищната ТЕЦ „Варна“ с инсталирана мощност 1265 мегавата. Тя обаче не работи, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС. ЧЕЗ през последните години неуспешно се опитваше да получи от регулатора повишаването на цената на тока, но това не й беше разрешено.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини