Last news in Fakti

20 Април, 2017 14:58 4 248 5

Българи купуват ЧЕЗ?

  • чез-
  • българи-
  • ток-
  • инвестиции
Българи купуват ЧЕЗ? - 1

Чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес в България. Интерес имат български инвеститори, съобщи Ройтерс.

През януари ЧЕЗ обявиха, че проучват пазарния интерес към дейностите си у нас, включително към електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, което осигурява ток над 2 милиона домакинства в Западна България.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ посочи, че сред българските инвеститори, проявили интерес към активите на компанията, е и ТЕЦ във Варна, две мощности за възобновяема енергия и търговец на електроенергия.

В същото време обаче Цирани изтъкна, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба.

ЧЕЗ притежава 67% от дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД.

Няма ангажимент в управленската програма България да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ, каквато информация се появи. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова обясни: Дали българската държава трябва да изкупи ЧЕЗ, такава информация аз нямам и това не се вписва и в програмата на политическа партия ГЕРБ в част “Енергетика“. В програмата, която с нашите партньори от “Обединени патриоти“ успяхме да постигнем, подобен ангажимент не се съдържа, каза бившият енергиен министър.

От 2005 г. ЧЕЗ е на българския пазар. Чрез приватизация тя успя да купи електроразпределителните мрежи в Западна България.

В момента компанията се грижи за снабдяването с ток на 2 млн. души. ЧЕЗ притежава електроразпределително предприятие (ЕРП), фирма за доставка на електроенергия на дребно и е търговец на едро. Освен това компанията е собственик на въглищната ТЕЦ „Варна“ с инсталирана мощност 1265 мегавата. Тя обаче не работи, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС. ЧЕЗ през последните години неуспешно се опитваше да получи от регулатора повишаването на цената на тока, но това не й беше разрешено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пейтриът

    9 1 Отговор
    Български червени мутри ще купуват ЧЕЗ, винаги може да стане и по зле, но по важното е да сме патриоти.
  • 2 Реалист

    10 0 Отговор
    Само не и червените перачи... Ако ЕнергоПро се намеси това си е чисто КГБ и ДС 6-ти отдел.
  • 3 Uflaf

    7 0 Отговор
    ТИМ ще вземе официално и западна България ,не че сега я нямат . Браво на хората .Имат си държава . Нищо ново.
  • 4 ШАРАН БГ

    1 0 Отговор
    Нашенци много по-лесно ще могат да влияят на разните уж "регулатори" / де легално и официално- де бандитски и нелегално / и ще дерат още по-здраво ! При всички случаи и Правителството ще им е в ръчичките !! Ха бакълъм - да доим "кравата" !!!!
  • 5 само питам

    1 0 Отговор
    "Няма ангажимент в управленската програма България да купи ЧЕЗ". Що така бе Волене?! Май множко станаха компромисите В_ИМЕТО на България?!