Отидете към основна версия

1 847 2

Рекорден износ на ток

  • електроенергия-
  • ток-
  • износ

Увеличило се е и вътрешното потребление

Износът на ток за тази година е рекорден за цялата история на българската енергетика. Това съобщи директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Митю Христозов, цитиран от БНР. Същевременно вътрешното потребление на електроенергия е с 4 процента по-голямо, което също е рекорд за последните десет години, и се дължи основно на бита.

"Освен, че износът ще бъде с около 2 милиарда повече, отколкото е бил 2010 година, а вътрешното потребление очакваме да бъде с около милиард и половина от 2010 година, което ще е около 4% повече. Озадачени сме и ние, че има такъв ръст. Вероятно е свързан с някакъв дребен бизнес, който се развива, но е факт", каза Христозов.

Той увери, че енергийната ни система е подготвена за предстоящите най-трудни зимни месеци. ТЕЦ-овете, на които основно разчитаме, са запасени с допълнителни количества въглища.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ръст на износа ни за ЕС с 34.8%

    През периода януари - август 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 34.8% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 15.9 мл ...
    09.11.2011
    4 979
    0