Отидете към основна версия

8 333 18

Opel вече принадлежи на PSA

  • opel-
  • продажба-
  • psa

Сделката по продажбата на германския автомобилен концерн е финализирана

Снимка : БТА / АП

Германският автопроизводител Opel вече е част от френския концерн PSA. Договорът с предишния собственик на Opel, General Motors, е подписан, съобщиха от централата в Рюселхайм. Чрез поемането на предприятието PSA се превръща във втория най-голям автоконцерн в Европа с пазарен дял от близо 17%.

Opel е бил собственост на General Motors от 1929 г., когато е бил най-големият производител на автомобили в Германия. Все пак от 1999 г. насам, заедно с британската си дъщерна марка Vauxhall, не е носил оператвина печалба. Шефът на германският автопроизводител Миахел Лошелър обяви днешния ден за исторически и обеща, че до 2020 г. Opel отново ще излезе на плюс.

На мениджмънта в Рюселхайм е възложена задачата да състави план за оздравяване в рамките на 100 дена, чрез който да постигне 6% печалба до 2026 г.

„Opel остава германски, а Vauxhall – британски. Те перфектно допълват сегашното ни портфолио от френските марки Peugeot, Citroen и DS Automobiles. Създава се европейски шампион!“, заяви изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес.

Френският автоконцерн е платил на General Motors близо 2,2 милиарда евро за сделката. Чрез създалата се синергия от покупката на Opel и Vauxhall от PSA се надяват да спестят около 1,7 милиарда евро разходи за материали, произвеждане, проучване и разработка на нови модели.

Сделката бе одобрена от Европейската комисия още през март.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Благодарение на Opel, PSA ще гони VW

    След като PSA Group обяви финализиране на придобиването на дъщерните дружества на GM - Opel и Vauxhall, стана ясно, че с Opel и Vauxhall, PSA Group ст ...
    04.08.2017
    3 893
    11