Отидете към основна версия

3 781 12

Първата държава, която минава само на ток

  • норвегия-
  • ток-
  • енергия-
  • производство
Снимка: Shutterstock

Компанията Energi Norge представи нов план за производство на зелена енергия. В него има 24 конкретни предложения как Норвегия да стане държава, която да ползва повече електрическа енергия. Това ще спомогне тя да има водеща роля при опазването на климата и в същото време да се повишава нейната конкурентоспособност.

Съгласно плана, 96% от електрическата енергия в Норвегия се произвежда от водни ресурси. Освен това страната може да се похвали с много добре развита електрическа система за вътрешни източници на захранване. Плановете са да бъдат включени и други природни ресурси за получаването на електрическа енергия и по този начин да се съкратят вредните емисии.

По норвежките пътища вече се движат 110 000 електромобила и парламентът реши, че след 2025 г. ще забрани продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене.

Преминаването изцяло на ток ще доведе до създаването на нови работни места в промишлеността. Над 100 компании в Норвегия вече участват в енергийното преобразуване, включително и в морския сектор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини