Вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, пише в проектозакона за виното и спиртните напитки, одобрен от Министерски съвет.
Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки.
Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия.
Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.
Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти.
Това изключва добавянето на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките.
Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.
Вчера земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че предстои ракията да бъде вписана като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход.