Отидете към основна версия

3 424 34

Разработват свръхзвуков пътнически самолет

  • самолет-
  • свръхзвуков

Оръжейната компания Lockheed Martin ще разработва свръхзвуков пътнически самолет в партньорство с производителя на свръхзвукови летателни апарати Aerion Corp. Целта е да се проектира и произведе бизнес джет, който да лети по-бързо от скоростта на звука.

Lockheed Martin работи и с НАСА по отношение на това как да се намали шума на новата машина, тъй като за начинаещите компании в бранша намаляване въздействието на ударните вълни предизвикани от свръхзвуковите самолети, са предизвикателство. Също така налице и е законодателно препятствие – от 1973 г. американски закон забранява свръзхзвукови полети над територията на САЩ.

Макар първият полет да е планиран за 2023 г., авиокомпанията Lockheed Martin вече е направила поръчка за 20 самолета Aerion AS2. Машината е с капацитет 12 места. Скоростта, която се планира да развива, е 1700 км/ч. Полет от Ню Йорк до Лондон ще трае 4 часа, или с 3 часа по-малко от сега извършващите се полети.

Това ще е вторият опит на пазара на пътнически самолети да наложи свръхзвукови самолети след 2003 г., когато беше спрян от действие Concorde. Причините за това решение бяха две – катастрофа и намалено търсене.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини