Отидете към основна версия

715 0

Юнкер намекна за техническа рецесия в Еврозоната

  • еврозона-
  • юнкер-
  • рецесия
Жан-Клод Юнкер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврозоната е на границата на границата на техническа рецесия, заяви на пресконференция в Люксембург председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде АФП.

„Мисля, че бюджетната консолидация е подход, за които няма друга алтернатива", каза Юнкер на пресконференция след срещата си с новия белгийския премиер Елио ди Rupo.

„Но също така да трябва да се насочим към действена политика на растеж в Европа“, добави той.
За това ние двамата ще настояваме на срещата на върха на ЕС на 30 януари да се постигне споразумение за фискален пакт за подобряване на бюджетната дисциплина и икономическото управление, заяви Юнкер.

Той опита да успокои пазарите, декларирайки че  Еврозоната е твърдо решена да направи всичко възможно, за да запази максимално високия си кредитен рейтинг ААА на фонда си.

Техническа рецесия според експертите има в случаите, когато се наблюдава намаляване на БВП през най-малко две последователни тримесечия.

Вчера доклад на Световната банка намекна, че сътресенията на Стария континент все още имат потенциал да предизвикат финансова криза, сравнима с тази от 2008 г.

В годишния си доклад финансовата институция прогнозира, че  икономиката в Еврозоната през 2012 година да отчете спад от 0,3%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини