Last news in Fakti

19 Януари, 2012 12:06 905 0

МВФ търси нови 600 млрд. долара за Еврозоната

  • мвф-
  • еврозона-
  • дълг-
  • криза

Международният валутен фонд (МВФ) се нуждае най-малко от още 600 млрд. долара, за да се справи с дълговата криза в Еврозоната, разкрива Ройтерс .
Според разчетите от сумата 500 млрд. долара ще бъдат използвани за заеми, а 100 млрд. долара ще се използват за буфер.

Очаква се споразумение да бъде постигнато на срещата на министрите на финансите и централните банкери от Г-20, която е насрочена на 25 и 26 февруари в Мексико.
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард обяви, че управителният съвет на фонда е приел да обсъди възможностите за увеличаване на паричните резерви, с които да се помага на своите членки в кризата.

Според Ройтерс постигането на сделка е затруднено от опозицията на САЩ, Япония и Южна Корея. Великобритания вече даде ясен сигнал, че би подкрепила едно соломоновско решение по въпроса.
Лондон е готов да увеличи участието си в МВФ, но не за подпомагане на Еврозоната, отбеляза отново премиерът Дейвид Камерън.

Според него „институцията трябва да отпуска заеми на страните, а не на валутите".
Финансови анализатори обаче пресмятат, че МВФ трябва да набере близо 1 трлн. долара, за да може да отговори на търсенията в глобален мащаб за финансиране.

Тази сума включва поетия наскоро ангажимент на страните от ЕС да увеличат ресурсите на МВФ с около 200 млрд. долара, се казва в съобщението.
С увеличаването на ресурсите си институцията цели да може да защити световната икономика в случай на задълбочаване на кризата в Еврозоната.

Япония и Южна Корея поискаха ЕС също да се включи активно във финансирането на спасителния пакет на организацията. Китай също може да постави допълнителни условия преди да даде пари.
МВФ вече даде ясен сигнал, че очаква по-големи вноски от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА