Отидете към основна версия

1 160 3

8 млн. лв. загуби от стачката на миньорите

  • мини марица-изток-
  • стачка-
  • ток

До 8 млн. лв. нараснаха загубите на „Мини Марица-изток" на седмия ден от стачката на миньорите.
И днес ръководството на компания се разминаха със синдикатите по предоставените данни за стачкуващите. От държавната фирма смятат, че в протестите участват 79% от работниците, докато от профсъюзите пресмятат рекордните 93%.
Хиляда мегавата мощности от комплеса "Марица Изток" са спрени от енергийната система на страната заради стачката в мините. Тези мощности са компенсирани с резервни от ТЕЦ Варна.
 Заради стачните действия на миньорите от Мини Марица-Изток, ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия от 1 часа тази сутрин е спрян износа на електрическа енергия.
Потреблението на ток е нормално за зимния сезон. 5850 мегавата в обедните часове. Очакваният пик в товара за 19 часа днес е 6000 мегавата, с което като цяло вътрешното потребление ще достигне 124 милиона киловатчаса електроенергия. За сравнение вчера то е било 133 милиона киловатчаса.
Режим на тока няма да има, няма да го допуснем. Това заяви при посещението си в Русе премиерът Бойко Борисов, където откри нова АГ болница.
Създали сме условия тези хора да работят много добре. Надявам се с ръководството да се разберат колко още повече да им платим. Така премиерът Бойко Борисов коментира стачката в "Мини Марица Изток".
Междувременно миньорите събраха пред централата на дружеството в Раднево на протестен митинг, в който ще участват лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев.
Протестиращите поискаха оставката на Трайчо Трайков и на  на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток" Евгений Стойков.
Парите от допълнително добитите въглища от мини "Марица-изток", са били взети от министъра на финансите Симеон Дянков, за да запълни някоя дупка в бюджета и затова преговорите боксуват. Тази хипотеза изказа лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.
„И, разбира се, да направят една стачка и срещу Ковачки, но водени от синдикатите. Да видим лидерите на синдикатите как ще водят стачка срещу Ковачки, който умишлено, години наред заради „Брикел", е приел, че 20 000 часа ще работи, няма да инвестира и след това ще затвори предприятието.
Благодарение на личните ми усилия, там работят още 2500 души. Те отдавна трябваше да са без работа заради Ковачки. И тези лидери, които са там при тях, да излязат и да поведат митинг срещу Ковачки. Тогава аз ще кажа поклон до колене на тези синдикати", задочно реплекира Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини