Last news in Fakti

24 Януари, 2012 11:55 993 0

8% скок на тока готвят от ДКЕВР

  • дкевр-
  • ток-
  • ангел семерджиев

Стачката в „Мини Марица-изток“ ще се отрази минимално на увеличението на цените

8% скок на тока готвят от ДКЕВР - 1
Снимка: БГНЕС

Няма да допуснем скок на цените на електроенергията от 1 юли с повече от 8 % за крайния потребител. Това за пореден път обеща председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
Надявам се силно да се справим, многозначително заяви Семерджиев.

Според него стачката в „Мини Марица-изток“ ще се отрази минимално на увеличението на цените на електроенергията от 1 юли.
Вероятно следващата седмица от държавния регулатор вече ще имат яснота по какъв начин протестът се е отразил на компаниите, които са били засегнати от нея. За ефекта върху крайните цени ще има яснота много скоро.

От комисията чакат справки от електроцентралите и от НЕК за преките ефекти и евентуално преценка за косвените. Към момента все още важат ограниченията за износа, докато се донабавят запасите на компаниите - производители.

Съществените фактори за поскъпването на тока са свързани с цената за производство, обясни Ангел Семерджиев.
Много е трудно, тъй като ние оставаме остров с ниски цени на електроенергията в региона и това не може да продължи много дълго време, припомни председателят на ДКЕВР.

Според него по цялата верига цената за производство на големите кондензационни централи ще се повишава заради необходимостта на заплащане на парниковите квотите, които от началото на 2013 година няма да бъдат безплатни, обясни още председателят на ДКЕВР.

В скока на цените на тока ще се отразят и количествата закупена зелена енергия, но за това ще има яснота чак към началото на юни, когато ще се знае колко от ВЕИ мощностите ще работят в следващия ценови период.

И не на последно място за увеличението ще допринесат и промените в цените на газа, тъй като всички централи от комбинираното производство имат добавка, която зависи от цените на природния газ и от цените на въглищата, както и включването в системата и работата на новата мощност на ТЕЦ "AES Гълъбово", тъй като цената на произвежданата от тази централа електроенергия ще е по-висока от средната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА