Отидете към основна версия

9 901 33

Руската икономика е във възход

  • русия-
  • икономика-
  • ръст
Снимка: Shutterstock

Икономическите санкции на определен брой страни към друга държава несъмнено имат за цел да ударят по икономиката на последната. Ситуацията я виждаме в лицето на Запада и Русия. Икономическата логика е желязна, но понякога и при нея има изключения и Руската Федерация ги показва. Въпреки санкциите руската икономика е нараснала с 1.5% през 2017 г. По-слаби са данните за четвъртото тримесечие на миналата година, когато е отчетен едва 0.9% ръст. Той обаче се стопява от солидната експанзия от 2.2% в предходните месеци.

Основната причина за по-слабото представяне на икономиката в края на годината е в резултат на намаляване на промишленото, минно-добивното и селскостопанското производство. Промишленият сектор се е свил с 2.8% (след повишение с 1.3% през третото тримесечие), в миннодобивната сфера беше отчетно понижение с 0.9% (след растеж с 1.6% преди това), както и при производството на електричество и при добива на природен газ (понижение с 4.1% след повишение с 1.3% през третото тримесечие).

Строителството отчита ръст от 1.7% в периода октомври-ноември, а търговията на едро и дребно нараства за второ поредно тримесечие с 3.6%, докато селскостопанското производство се сви с 0.5% (след ръст с цели 3.7% през периода юли-септември).

Независимо от спада БВП на Русия за цялата 2017-а е отчел ръст от 1.5%. За сравнение, година по-рано той се е свил с 0.2%, сочат данни на Националния статистически институт на страната. Миналогодишният ръст на икономиката на Русия е първи от 2014 г. досега.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Русия арестуваха украински шпиони

    Руските власти арестуваха пенсионери, заради шпионаж, съобщи „Московский комсомолец“. Полицията е извършила специална акция в Екатерини ...
    03.04.2018
    2 671
    5