Last news in Fakti

3 Април, 2018 09:21 9 879 33

Руската икономика е във възход

  • русия-
  • икономика-
  • ръст
Руската икономика е във възход - 1
Снимка: Shutterstock

Икономическите санкции на определен брой страни към друга държава несъмнено имат за цел да ударят по икономиката на последната. Ситуацията я виждаме в лицето на Запада и Русия. Икономическата логика е желязна, но понякога и при нея има изключения и Руската Федерация ги показва. Въпреки санкциите руската икономика е нараснала с 1.5% през 2017 г. По-слаби са данните за четвъртото тримесечие на миналата година, когато е отчетен едва 0.9% ръст. Той обаче се стопява от солидната експанзия от 2.2% в предходните месеци.

Основната причина за по-слабото представяне на икономиката в края на годината е в резултат на намаляване на промишленото, минно-добивното и селскостопанското производство. Промишленият сектор се е свил с 2.8% (след повишение с 1.3% през третото тримесечие), в миннодобивната сфера беше отчетно понижение с 0.9% (след растеж с 1.6% преди това), както и при производството на електричество и при добива на природен газ (понижение с 4.1% след повишение с 1.3% през третото тримесечие).

Строителството отчита ръст от 1.7% в периода октомври-ноември, а търговията на едро и дребно нараства за второ поредно тримесечие с 3.6%, докато селскостопанското производство се сви с 0.5% (след ръст с цели 3.7% през периода юли-септември).

Независимо от спада БВП на Русия за цялата 2017-а е отчел ръст от 1.5%. За сравнение, година по-рано той се е свил с 0.2%, сочат данни на Националния статистически институт на страната. Миналогодишният ръст на икономиката на Русия е първи от 2014 г. досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    29 34 Отговор
    И едни мармоти завиват шоколада ...
  • 2 САП

    35 23 Отговор
    Изобщо не се учудвам, че БВП на русия нараства.

    Санкции на русия налагат държави с население по-малко от една четвърт от населението на света. Е вярно че по богатата част.

    Икономиката русия постепенно се преориентира, към не толкова богатата част на света. Те компенсират не толкова с качество, колкото с количество
  • 3 гост

    33 62 Отговор
    факти продължавате с руската пропаганда. този ръст от государствената стъкмистика ли го цитирате, тролчета руски?
  • 4 оп саа

    43 21 Отговор
    Соросчетата газ пикаят ще купуваме от тях.
  • 5 Хаха

    30 40 Отговор
    Толкоз им нараства икономиката, че бай путьо със закон забрани публичното оповестяване на статистическата информация. Явно, обаче, от факти бг. имат необходимите данни за растежа на руската икономика.

    Коментиран от #29

  • 6 777777

    25 41 Отговор
    уауууу, жива да не бях, всичко цъфти и прецъфтява в россия:)
  • 7 От извора

    24 37 Отговор
    Ха ха ха стига лъгахте.Тоя бардак няма оправия !Нищо друго не правят освен стари бомби в нови коруби и износ суровини.
  • 8 ТОВА

    48 21 Отговор
    Това ни е проблема на нас - икономиката ни затънала в лай...та, ние сме взели чуждата да обсъждаме. Дребни душички
  • 9 Съмняващ се

    18 29 Отговор
    Милен Богданова ни развива една теория за "стъкмистиката". А в Русия тя действа с пълна сила.

    Коментиран от #11

  • 10 Само питам

    26 10 Отговор
    Дау Джонс защо е на червено?Тези китайци защо не вдигат митата и на руските стоки?Това Путинова пропаганда ли е?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 гост

    22 24 Отговор

    До коментар #9 от "Съмняващ се":

    Не бе , обяснението е много просто , руската статистика смята в РУБЛИ !!!! Като го обърнеш в долари , оууууу каква изненада !!! Също така пропускат "дребния" факт , че след спад с почти 100 % в долари , сега имало ръст в рамките на статистическата грешка от 0,5-1 % !!!!!!!! И то съвсем случайно "изтекъл" в подходящ момент !!! Обаче истината е много проста - БВП 2013 - 2,1 трилиона ДОЛАРА , БВП 2017 - под 1,3 трилиона ДОЛАРА !!!! И това СЛЕД РАСТЕЖА !!!!! Хахахахах , да здраствует товарищ Путин !!!!

    Коментиран от #19, #22

  • 12 гост

    19 19 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Какви руски стоки , бе питащия ?? Освен петрол и газ какво са продали на Китай и какво са ВНЕСЛИ !!!!! Или не ти е известно , че Русия има ДЕФИЦИТ от търговията с Китай ?? Горкия , може ли толкова наивно да вярваш на кремълски измишльотини ??
  • 13 гост

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Ето ти и на тебе малко статистика , стокообмен 2014 - 95,3 млд долара , стокообмен 2016 - 69 млд. долара !!!! И то за Русия с дефицит !!! Знаеш ли колко е стокообмена със САЩ , повече от това на седмица !!!
  • 14 Гост

    13 14 Отговор
    Ако бяха развити като САЩ във всички области(атомобилостроене,земеделие,електроника,технологий всякакви и т.н.)не знам какво щяха да пишат любимците на една от най и изостаналата държава в света.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вова

    14 13 Отговор
    Възход е твърде силна дума за някакви 1.5, процента! И то предизборни ....
  • 17 Криси

    24 17 Отговор
    Преди 20 дена се прибрах от Москва.И ви уверявам там стандарта на живот е много по висок от западните държави с малки исклучения.Отидете виште и сами се убедете.
  • 18 Анонимен

    19 12 Отговор
    Да живеееее Русия и България вечна дружба братя и сестри.
  • 19 Айдееее

    14 9 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    И защо трябва рублите да ги обръщаме в долари? Че в Русия всичко си е в рубли. Много му дреме на руснака че долара е станал по-скъп--той получава рубли-харчи рубли. Внос основно правят от страни с които се разплащат с националните си валути. И нямат огромен външен дълг който трябва да го обслужват с долари. Даже големите фирми които изнасят-суровини,материали,полези изкопаеми и т.н. напълно ги устройва тази ситуация--продават например за 1 долар- и преди санкциите получаваха 36 рубли за него-а сега получават 57 рубли...а разходите им-заплати,режийни и т.н. са в рубли..-схващаш ли? Затова и им вдигнаха заплатите и постоянно има индексации на пенсии и социални плащания. Дори и майчинският капитал го увеличиха. Та долара не е критерии за да сравняваш с него.
  • 20 Гост

    10 5 Отговор
    Спрете вече със шегите първи април отдавна мина.
  • 21 Стършел

    9 8 Отговор
    Еее,няма как да се примирят соросоядните. Няма как да видят фактите. Злобата заслепява.ПЪК И ОТ БЛАТОТО,НЯМА КАК ДА НЕ ЗАВИДЯТ НА ОНЕЗИ НА БРЕГА...😢
  • 22 Абе Пепинчо..

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Абе нали вече няколко години соросоидите ни пишете по форумите че Русия още малко и е фалирала...пък сега се обясняваш тук като ученичка. Докога ще ги чакаме да фалират тия руснаци бе-то не беше глад и нямане--за няколко години от глад един руснак нямаше жив да остане..Дееееййй и смехотворните експерти имат в тия НПО-та бееее..
  • 23 ПРЕПОРЪКА

    7 7 Отговор
    Кажете го на руските олигарси изнесли заграбеното в Англия да се успокоят и да го върнат в просперираща раша ! Там е прогреса не на запад . Или най-малкото да четат факти бг поне .
  • 24 Generalissimo FRANCO

    5 2 Отговор
    Докато Менделеевата таблица е в Сибир, а ВПК работи 24h/24h, има надежда. .. останалото са "активни, мащабни мероприятия" ! Справка : ГРУ & ФСБ..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 simonm

    4 5 Отговор
    Бате Бойко им е пратил някой НАШ СТАКМИСТИК
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    аз по тва дето чета тук няма поводи за радост.спада производството във всички области ,а имало ръст????!!!има ръст на бедността и сигурно тва са отчели в русия като прогрес!!!!русия продължава да изпомпва спестените си пари,което всъщност все още е причина да не е изпаднала в неплатежноспособност.миналата година единия фонд приключи,остана само този на благосъстоянието ,но и неговите парици се топят като сняг.
  • 29 МИ ТВА СИЙ ДЪРЖАВНА ТАЙНА

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    НЕ КЪТ ТУКА ДЕТ НИ ПРОГЛУШИХА УШИТИ СЪС СТЪКМИСТИКА КОЛКО СМЕ ДРЪПНАЛИ КОЛКО СИЧКО ЦЪФТИ И ИНВЕСТИРА.......
  • 30 вес

    2 1 Отговор
    А в България, Борисов твърди, че БВП бил над 100 милиарда, а ръста 4,4%. Какво е тук някаква си Русия и тяхната стъкмистика. Да дойдат Бойко да ги научи
  • 31 Хамър

    4 1 Отговор
    Като са толкова зле защо не ги превземат Хамериканците и да им заграбят петрола и др.полезни изкопаеми като на другите слаби държави а ???
  • 32 баф маа му

    2 0 Отговор
    Обръщат книжките зелени в злато.Продават т.н. цинни книжа, т.е. американски дълг в злато. Длъжниците на целия свят и санкции налагат. Между другото това е лицето на съвременния империализъм, санкционно. "Санкционираните държави" със сигурност знаят, че санкциите са за винаги. Така тия дето искаха да владеят целия свят сега го делят на части.
  • 33 Д-р. Шомов.психиатър

    0 0 Отговор
    90% от горе пишештите са мои потенциални пациенти.