Отидете към основна версия

3 387 30

"Северен поток-2" на хоризонта

  • "северен поток-2"-
  • финландия

Подготвителните работи за полагането на тръбите ще започнат във Финландия съвсем скоро

Снимка: Shutterstock

Подготвителните работи за полагането на газопровода "Северен поток-2" ще започнат в най-скоро време в изключителната икономическа зона на Финландия. Това съобщи компанията оператор "Норд стрийм 2 АГ", цитирана от ТАСС.

Компанията уточни, че работите ще се изразяват в очертаване на трасето чрез заравняване на морското дъно, първата фаза на този процес ще продължи до средата на юни. Ще бъде извършено и разчистване на дъното от 87 боеприпаса от времето на войната, намерени по маршрута на тръбите. Ще бъдат поставени и поддържащи конструкции за предпазване на съществуващата инфраструктура. Тези мерки е разчетено да продължат през целия пролетно-летен период.

По-рано през април Финландия издаде на проекта за газопровод две нужни за началото на работите разрешителни - за използване на нейната изключителна икономическа зона и териториални води. Дотогава строителството беше разрешила също и Германия.

"Северен поток-2" се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27,5 милиарда куб. м газ на година.

Новият газопровод ще удвои мощността на съществуващия "Северен поток" и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини