Last news in Fakti

28 Април, 2018 08:49 3 371 30

"Северен поток-2" на хоризонта

  • "северен поток-2"-
  • финландия

Подготвителните работи за полагането на тръбите ще започнат във Финландия съвсем скоро

"Северен поток-2" на хоризонта - 1
Снимка: Shutterstock

Подготвителните работи за полагането на газопровода "Северен поток-2" ще започнат в най-скоро време в изключителната икономическа зона на Финландия. Това съобщи компанията оператор "Норд стрийм 2 АГ", цитирана от ТАСС.

Компанията уточни, че работите ще се изразяват в очертаване на трасето чрез заравняване на морското дъно, първата фаза на този процес ще продължи до средата на юни. Ще бъде извършено и разчистване на дъното от 87 боеприпаса от времето на войната, намерени по маршрута на тръбите. Ще бъдат поставени и поддържащи конструкции за предпазване на съществуващата инфраструктура. Тези мерки е разчетено да продължат през целия пролетно-летен период.

По-рано през април Финландия издаде на проекта за газопровод две нужни за началото на работите разрешителни - за използване на нейната изключителна икономическа зона и териториални води. Дотогава строителството беше разрешила също и Германия.

"Северен поток-2" се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27,5 милиарда куб. м газ на година.

Новият газопровод ще удвои мощността на съществуващия "Северен поток" и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    43 7 Отговор
    Да ни е честито! Сега много изгодно ще може да си купуваме газ от Германия!:) Боже! Колко сме жалки!
  • 2 До Гони

    11 34 Отговор
    В Германия и Англия газта е по евтина 2 пъти от колкото в България, и то винаги е било така русофили тъпи,както и руския нефт

    Коментиран от #3, #4, #5, #7

  • 3 goni

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "До Гони":

    Няма да се притесняваш!:) Сега ще ни я лашнат на толкова изгодна цена че ще може да я изнасяме и да подбиваме цената на руснаците!:)
  • 4 Абе Пепинчо

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "До Гони":

    Еми защото си гледат интереса-а не чакат потупване по рамото...или Сенатор Маккейн да им казва какво да правят...--сега схвана ли-русофобе?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 търговец

    35 1 Отговор
    Ааха ха ха ха , хората правят бизнес а европропадбала софия прави со ро сои дни гей паради....

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 поредна доза лъжи

    5 25 Отговор
    Хахахх! Светлото бъдеще пак е някъде на хоризонта и се отдалечава бясно. Ама как си захранват дъртите русозомбита с пропагандни амфетамини. И наще рупат ли рупат, като мухи диария.

    Няма да работим с Русия.

    Коментиран от #12

  • 9 Гюрза

    33 3 Отговор
    Браво на Путин и на Меркел,,изиграха,,Украйна и Полша,а боко като слуша ФаЩ,нема турски,нема южен поток..и кво прайме..хъбове,нема такава държава..

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 16 Отговор

    До коментар #9 от "Гюрза":

    Германия няма да подкрепи изграждането на газопровода "Северен поток 2", преди да бъде изяснена транзитната роля на Украйна. Това стана ясно от коментар на канцлера Ангела Меркел след среща с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.
    Веднага след изявлението на Меркел от "Газпром" обявиха: "никога не сме смятали да прекъснем украинския транзит", което може да се приеме за миролюбива позиция в интерес на реализацията на големия бъдещ проект.
    По време на съвместната пресконференция с Порошенко Меркел заяви, че вече е разговаряла по телефона с президента на Русия Владимир Путин по въпроса. По нейни думи изграждането на "Северен поток 2" не трябва да ограничава ролята на Украйна като газов транзит.
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/04/11/3160835_merkel_severen_potok_2_e_nevuzmojen_bez_ukraina/
    Я пак кой кого бил "изиграл" ??
  • 11 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #6 от "търговец":

    Случайно да забрави , че разрешение от Швеция и Дания НЯМА ??!! И че от 55 млд куб. станаха засега 27 ??!! А колко ще останат отделен въпрос !!! Пример - Южен поток !! Проект -65 млд. куб. , реализация , недовършена при това 15,5 млд. куб. !!!

    Коментиран от #28

  • 12 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "поредна доза лъжи":

    Чакай да видиш като разберат какво им се готви !!!
    Газът по ТАНАП потича в началото на юни, президентът Ердоган открива официално газопровода ! Зареждането на ТАНАП с газ започна на 23 януари т.г. По Трансанадолския коридор /с дължина 850 км/ годишно ще преминават 16 млрд. куб. метра газ, а за в бъдеще се планира този показател да достигне 31 млрд. куб. метра за година.
    Нови производствени мощности са пуснати на газовото находище Zohr в Средиземно море на шелфа на Египет, става ясно от съобщение на италианската компания Eni. Италианската компания Eni откри газовото находище Zohr на шелфа на Египет през 2015 г. Находището е разположено на площ от 231 кв км, а потенциалните запаси се оценяват на 850 млрд. куб м.
    Кипър, Израел, Гърция и Италия се споразумяха за изграждането на алтернативен енергиен коридор за доставки на газ за Европа. С дължина от близо 2000 км газопроводът EastMed ще свърже Израел, Кипър, Гърция и Италия. Той ще транспортира природен газ от Източното Средиземноморие до европейските пазари, като по този начин дава възможност за диверсификация на доставките за Европа и намалява енергийната ѝ зависимост от Русия.
    https://news.bg/int-economics/izrael-kipar-gartsiya-i-italiya-stroyat-nov-koridor-za-gaz-za-evropa.html

    Коментиран от #13

  • 13 tost

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А ве троль- чик,нали Русия беше фалирала,нямаха доларес,нали Европа се отказа от газта? Ко ша праим като направят северен поток 2 ? Щети подскажа,ще започнат Северен поток 3.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    А че кой е казал , че имат ?? Ти не знаеш ли , че всички акции на "патока" са заложени за кредит !! Божеее , каква наивна "привързаност" !!!
    Руският държавен доставчик "Газпром" е заложил акциите на проектната си компания Nord Stream 2 AG. По този начин руснаците са осигурили финансиране на газовия проект "Северен поток 2". Акциите са заложени в британската финансово-кредитна агенция Glas Trust през август миналата година. "Газпром" е получил 90 млрд. рубли, като срокът на залога е до 2038 г., съобщава руското делово издание "Комерсант". Средствата, необходими за изграждането на газопровода, са 89.7 млрд. рубли, което почти напълно съвпада с осигурената сума през британската кредитна агенция.
    http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/gazprom-zalojil-severen-potok-2-v-london
  • 15 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    Та сещаш ли се ЧИИ ще стане потока , като Газпромовци го закъсат още малко ??!! И да ти кажа лондонските акули на украински такси за транзит не кълват , в Кремъл ще има да ронят крокодилски сълзи за старото време !!
  • 16 гост

    2 14 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    Да не стане като хитрата сврака с двата крака , а ?? Като им приберат англичанчетата патока , да идем да ревем в Украйна ! Ама моля ви се , ама ние няма повече , ама нали сме "братя" , а ??!!

    Коментиран от #17

  • 17 ГосТ

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    тея никой не ги бръсне за слива мой. кво искаш да кажеш, че англичанчетата ще се бъркат на Германия и Русия. Квото решат германците тва ше е. Не го ли разбрахте

    Коментиран от #18, #19

  • 18 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    Какво са решили германците съм ти показал отгоре черно на бяло !!! Или сега ще кажеш , че Меркел си прави майтап , а ?? А за "тия" може да си сигурен , че правят такива железни договори , че батя гък не може каза !! А са закъсали с вноските , а са станали "наематели" !!! И не забравяй , че тръбичките са в МЕЖДУНАРОДНИ води , даже не са на руска територия !!! Ще си сменят притежателя , преди в Кремъл да кажат гък !! Или смяташ , че Германия няма да признае съдебно решение ?? Че то украинците си взеха парите , без да имат нищо руско , че тия тръбички няма да им вземат англичаните ли , стой та гледай и попържай , щото друго никой не може !!

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    И знаеш ли що е така , щото самите газпромовци не знаят колко газ ще продадат по тия тръбички !! Те досега толкова са се набутали само в находищата , компресорни станции и в тръбите на руска територия , че дали някога ще излезнат на печалба , никой не знае !! По точно тия дето знаят не са в Кремъл !! И тогава тръбичките ще са им най-малкия проблем , щото няма да има какво да ги правят , като си загубят клиентите !!
    Всъщност Европа навлиза в нова ера, когато руският газ (ако не е субсидиран) вече не е евтин, а LNG от САЩ и други производители вече не е скъп. Но руският газ, преминаващ през тръбопровода "Северен поток -2", няма да бъде същият като този, който сега се доставя през транзитните държави Украйна и Беларус. Този тръбопровод ще бъде захранван от новите полета на полуостров Ямал, където производството на газ е много по-скъпо. По същия начин твърдението, че транспортирането на газ през съществуващия тръбопровод "Северен поток -1" е много по-евтино, отколкото да го пренасяме през Украйна, е съмнително. Огромни и често прикрити държавни субсидии го правят доходна само за европейските партньори на Газпром и за елита на Русия, но катастрофални за руските данъкоплатци и за държавния бюджет. Правилото е, че газовите тръбопроводи на сушата са по-евтин метод за транспортиране от LNG по море на разстояние от около 3000 до 3500 километра. Офшорните тръбопроводи, като се имат предвид техните по-големи разходи, са по-евтини само на разстояние от 1000 километр

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 знам

    5 2 Отговор
    от варна товарят тръби за ТП!
    за първата тръба остават 40 км ! като завършат кораба отива и започва СП2! от второто тръба но ТП астават около 300 км!!
  • 22 Ахъ

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Благодаря за информацията! Означава ли това, че и газ да имаш и тръби да полагаш ако е от Русия е непременно зле за Русия?Тая газ непременно от Украйна през тръбата на Маккейн трябва да мине, а?Германия крои клопка на Газпром-Русия, та бившите робовладелци и световни колониалисти от Британия да гепят тръбите по дъното на морето...На първо време ние в България непременно комисионна на Маккейн ли трябва да сме обречени да плащаме непременно за задължителния и необиколим газ през Украйна?

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ахъ":

    Що бе , нали много ревахте за Южния (турски) поток ?? Ей го де е , догодина ще дойде ! Еее , сега няма да е 65 млд куб , а 15-тина , ама все е нещо , а ?? ДИРЕКТНО от Раша , нали това ви е мечтата ?? Ама вече ще има конкуренцийка !! Или даваш цена , или взимаме от друг !! Пък тия "другите" много се оказаха нещо , то не Румъния , то не Азебайджан , то не Туркменистан и Иран след 2-3 годинки , че и Израел и Кипър се наредиха , да не говорим за втечнен от цял свят също през Гърция !! Да се чудиш къде сме гледали досега , че да плащаме по 2-3 ПЪТИ отгоре , а ??!! И кой ли намаза от цялата далавера ?? Сигурно пак ЕС и НАТО ни накараха , а , как не !!

    Коментиран от #24

  • 24 учуден

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    доста не свързана мисъл, коментар надраскан левашки за запълване на времето. Да не си употребил нещо силно за закуска ?

    Коментиран от #25, #27

  • 25 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "учуден":

    Ами явно ти е трудно да "навързваш" нещата , както и на повечето газпромовски фенове тук !! За останалите са кристално ясни , чак им трябват слънчеви очила да не им дразнят очите !!
  • 26 Kcaniba

    5 2 Отговор
    нашата соросня ще праыи гей паради в Usраина, а благодарните хохоли ще пращат запартъци от тръбата си!!!
    Кой те с6ача е москал!!!
  • 27 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "учуден":

    Нали сте много "конкурентни" ?? Е сега ще има ДВЕ тръбички от Русия , една през Украйна и една през морето !!! Ама да видим какво щв тече по тях и колко ще е КОНКУРЕНТНО !! Що се плашите , нали няма кой да ви бие по цена ?? Или вече някакви съмненийца нахлуха , дали пък нямой няма да я подбие тая "конкурентна" цена , а ?? Глей ти каква изненада , как може така да са ни лъгали "братушките" , а ??!!
  • 28 Kcaniba

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    от Швеция не трябват.
    Дания и Финландия са подписали - вече се строи.
    Догодина е в експлотация.
    Кух ли си, или си в Usраина, където от 4 години побеждават монголските орди, мордор и спец-бурятите...
  • 29 знам

    4 1 Отговор
    тия дни като завърши ТП ,кораба отива и строи СП2!
  • 30 патриотъ

    5 2 Отговор
    Соросоидиоти,събудете се от сладкия сън и се огледайте,че ставате твърде смешни с изцепките си!Турски поток е почти завършен,Северен поток 2 в близките дни започва да се строи и всичко е подписано и съгласувано!Южен поток е провален от господарите ви и продажните ни управници,сега ви залъгва Бойко с катарски газ,азербайджански газ и какви ли не още,а вие скачате като маймуни от клон на клон и се посирате от радост,че Русия нямала пари,нямала газ,нямала нефт.Нямате акъл в главите вие!