Отидете към основна версия

2 450 7

US фонд пренарежда картите за “Белене”

  • аец белене

Нов играч пренарежда картите по най-големия проект в България от последните десетилетия - АЕЦ "Белене".

Последните няколко седмици стана ясно, че Втора атомна вече се е сдобила с така желания голям кандидат-инвеститор, пише в. „Стандарт”.

И това не е "Росатом", която вече две години предлага да финансира изцяло строежа срещу дял в централата или под формата на заем. Не е и голяма западноевропейска компания, за която мечтаеше родното правителство.

Оказа се, че пари в "Белене" иска да влага американски пенсионен фонд, твърдят експерти, близки до развитието на проекта. Американците, чието име все още се пази в тайна, са готови да извадят милиарди за Втора атомна, показват сметките. Те били готови да вземат 20% от централата.

По груби сметки това означава, че компанията трябва да извади поне 1 млрд. евро за пакета, тъй като в последните няколко години като цена на цялото строителство от българска страна се спряга цифрата 5 млрд. евро, а от руска - 6.3 млрд. евро.

В същото време обаче фондът предлага да финансира и дела на НЕК в проекта, който е 51%. Това пък значи, че компанията ще трябва да извади поне още 2 млрд. евро, тъй като вложените вече от НЕК пари в "Белене" се изчисляват на над 1 млрд.

Едва ли някой би спекулирал с участието си в такъв проект, при положение че става дума за сериозни суми, коментират финансови анализатори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини