Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 21:07 2 404 7

US фонд пренарежда картите за “Белене”

  • аец белене

Нов играч пренарежда картите по най-големия проект в България от последните десетилетия - АЕЦ "Белене".

Последните няколко седмици стана ясно, че Втора атомна вече се е сдобила с така желания голям кандидат-инвеститор, пише в. „Стандарт”.

И това не е "Росатом", която вече две години предлага да финансира изцяло строежа срещу дял в централата или под формата на заем. Не е и голяма западноевропейска компания, за която мечтаеше родното правителство.

Оказа се, че пари в "Белене" иска да влага американски пенсионен фонд, твърдят експерти, близки до развитието на проекта. Американците, чието име все още се пази в тайна, са готови да извадят милиарди за Втора атомна, показват сметките. Те били готови да вземат 20% от централата.

По груби сметки това означава, че компанията трябва да извади поне 1 млрд. евро за пакета, тъй като в последните няколко години като цена на цялото строителство от българска страна се спряга цифрата 5 млрд. евро, а от руска - 6.3 млрд. евро.

В същото време обаче фондът предлага да финансира и дела на НЕК в проекта, който е 51%. Това пък значи, че компанията ще трябва да извади поне още 2 млрд. евро, тъй като вложените вече от НЕК пари в "Белене" се изчисляват на над 1 млрд.

Едва ли някой би спекулирал с участието си в такъв проект, при положение че става дума за сериозни суми, коментират финансови анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай онзи

    1 0 Отговор
    американските пенсионери ще ни оправят нас
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Да, знаем ги номерата на американците. Хвърлят на думи милиярди(а реално нищо) и после ще кажата намерихме Ви инвеститори за АЕЦ Белене пък Вие манипулирайте хората да се съгласят за шистовия газ. И в момента, в който прокарат някакси съгласие за шистовия газ ще кажат, че по някакви сериозни причини се отказват от АЕЦ-а. Аре без тъпи номера.
  • 3 руснака

    1 0 Отговор
    шистовия газ не пречи на Белене. първо ще започнат да добиват шистовия газ, след това ще построят Белене! нали Хилари това каза - трябва да се отървете от зависимостта си от Русия! време е да сте зависими от сащ!
  • 4 неутрално

    0 0 Отговор
    евреиски номера
  • 5 only usa

    1 0 Отговор
    еееееееее най после АМЕРИКА пристига ...а и ако до 3-4 години забият американското знаме на парламента ще умра от кефффф.дано децата и внуците ми заживеят като хората въпреки всички шизофреници тука
  • 6 Радо

    1 0 Отговор
    Поредният балон или кьорфишек и без това повечето Американци не знаят за съществуването на банановата република наречена България!
  • 7 gost

    0 2 Отговор
    ПО ДОБРЕ ЗАВИСИМИ ОТ САЩ ОТ КОЛКОТО ОТ РУСИЯ,ВИЖДАМЕ ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ С ТЯХ ДО ДЕН ДНЕШЕН!НАИ БЕДНИТЕ СМЕ,ЕТО И СПРЕТНАХА ЕКО ПРОТЕСТИ САМО И САМО ДА НЕ ДОБИВАМЕ ГАЗ ЗА ДА МОЖЕМ ДА КУПУВАМЕ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БРАТУШКИ ПО СКЪПО ГАЗА И ОТ ГЕРМАНИЯ!МЕРСИ ОТ РУСНАЦИ И РУСОФИЛИ!!!ПОЛЗАТА Я ВИЖДАМЕ.....И КАКВА ТЕХНОЛОГИЯ ИМАТ ТЕ?ТАЗИ ДЕТО ВЗЕХА ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СЛЕД ВОИНАТА ЛИ?ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ В СИРИЯ,ДАЛИ СА НА ВЛАСТИТЕ МЕСТАТА КУДЕТО СЕ СТРУПВАТ ПРОТЕСТИРАШТИ ,ЗА ДА ИДАТ ДА ГИ ИЗБИЯТ!НО ТОВА НЕ Е НОВО,ТЕ ВИНАГИ СА НА СТРАНАТА НА РЕТРОГРАДНОТО