Отидете към основна версия

3 721 5

BG манатарката червива, минахме на румънска

  • манатарка-
  • гъба-
  • пачи крак

Ето къде изнасяме пачи крак

Родната манатарка е червива и с много лошо качество. Затова напоследък фирмите ни предпочитат да внасят от Румъния. Това съобщил пред в. „Монитор“ председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.

В момента основно се бере пачи крак, която се изнася предимно за Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Холандия. Цените варират между 6-10 лева, а за манатарката, която обаче вече е в минимални количества, около 6-7 лева за килограм.

99% от продукцията е за износ, тъй като в страната ни не се консумират много гъби. „Пазарът е много слаб. За българина не е характерно гъбите да присъстват често в менюто му и купува предимно замразени. Добрата продукция се предлага най - вече в добрите ресторанти в столицата“, обясни Юлиян Колев.

Търговските гъби у нас са 12 вида, но в горите могат да се намерят над 200. Въпреки благоприятните климатични условия през последните два месеца и дъждовете, производителите признават, че няма голямо количество гъби. Причината е в липсата на берачи.

„Има голямо обезлюдяване на селата, особено в планинските масиви - Родопите и Стара планина. Няма работна ръка. Потенциалните гъбари с всяка изминала година намаляват, защото хората търсят постоянна работа. През седмицата количеството гъби са на половина, в събота и неделя има повече, когато хората са по-свободни. Така че въпреки благоприятните условия не сме оптимисти за сезона“, каза още Колев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини