Last news in Fakti

28 Юни, 2018 22:00 3 708 5

BG манатарката червива, минахме на румънска

  • манатарка-
  • гъба-
  • пачи крак

Ето къде изнасяме пачи крак

Родната манатарка е червива и с много лошо качество. Затова напоследък фирмите ни предпочитат да внасят от Румъния. Това съобщил пред в. „Монитор“ председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.

В момента основно се бере пачи крак, която се изнася предимно за Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Холандия. Цените варират между 6-10 лева, а за манатарката, която обаче вече е в минимални количества, около 6-7 лева за килограм.

99% от продукцията е за износ, тъй като в страната ни не се консумират много гъби. „Пазарът е много слаб. За българина не е характерно гъбите да присъстват често в менюто му и купува предимно замразени. Добрата продукция се предлага най - вече в добрите ресторанти в столицата“, обясни Юлиян Колев.

Търговските гъби у нас са 12 вида, но в горите могат да се намерят над 200. Въпреки благоприятните климатични условия през последните два месеца и дъждовете, производителите признават, че няма голямо количество гъби. Причината е в липсата на берачи.

„Има голямо обезлюдяване на селата, особено в планинските масиви - Родопите и Стара планина. Няма работна ръка. Потенциалните гъбари с всяка изминала година намаляват, защото хората търсят постоянна работа. През седмицата количеството гъби са на половина, в събота и неделя има повече, когато хората са по-свободни. Така че въпреки благоприятните условия не сме оптимисти за сезона“, каза още Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 678

    3 12 Отговор
    Нямах представа, че гъбите ги ядат червеи! Сигурно, за да снасят яйца в костилката...
  • 2 Вижте ся

    23 0 Отговор
    В Испания в лидъл ,гъби бг. килото 26евро .Пачи ли кокоши крак незнам. Е продават ги в разфасовки от 100 грама. Та гъбоберача е последна дупка на кавала. Най- голямата полза за него е здравословната разходка в гората.
  • 3 Хъво

    13 5 Отговор
    Червива държава червиви гъби
  • 4 CL500

    2 0 Отговор
    Супер важна новина. Манатарките са червиви!
    Икономиката в колапс!!!
  • 5 баба

    0 1 Отговор
    Леко червивата гъба си е много добра.Ще си оближеш пръстите ако не знаеш за "екстрата".Във Франция също не и се мръщят.